Hírek Makó

21,5 milliárdra pályázott a város

Konténerben rendelnek majd a Kálvin orvosai, a Kálvin utcai rendelő bontása és az új építése idején. Ezt Farkas Éva Erzsébet polgármester jelentette be ma azon a sajtótájékoztatón, melyen részletesen ismertette, hogy az elmúlt három évben 116 összesen 21,5 milliárd forint értékű pályázatot adott be a város. S melyen ismertette a város 275 milliós a helyieket érintő támogatási rendszerét is. Elmondta, ha a kormány nem vállalja át Makó korábbi 5 milliárdos adósságát, a fejlesztésekre most nem lenne városi forrás.

Korom András – Makó

A polgármester elmondta, a képviselő-testület által 2015-ben elfogadott városi gazdaságfejlesztési tervben. A város fejlesztése mellett nem feledkeztek meg a makóiakról sem, összesen 275 millió forint önkormányzati támogatási rendszert dolgoztak ki és működtetnek is. (ez utóbbiról később írunk – a szerk.)

– Az állami támogatású beruházások mellett, igyekeztünk főképp a Területi Operatív Programon keresztül elérni az uniós forrásokat, így összesen 9 TOP-os pályázatot nyújtottunk be, a város pedig több mint 100 millió forint önerőből próbált meg a lakossági igényeknek megfelelően saját fejlesztéseket végezni – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

A városvezető ezt követően részletesen ismertette a folyamatban lévő beruházásokat, fejlesztéseket, melyek az alábbiak.

Állami támogatásból zajlók:

– József Attila Városi Könyvtár építése és környezete rehabilitációja: 2,66 milliárd forint (Makovecz Imre Program). Az új könyvtárépületre az idén tető került, a szerződés szerint 2019 januárjában adják át, de a polgármester szerint ez várhatóan tavaszra csúszik. Itt jelenleg a közművek rekonstrukciója zajlik. Az új könyvtárat legkésőbb a májusi városnapon, Makó újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából szeretnék felavatni.

– Jelenleg is zajlik a Hagymaház 130 milliós felújítása, mely  október végére zárulhat.

– 600 millió forintos támogatást kapott – szintén a Makovecz Alapból -a Páger Mozi és Rendezvényház kialakítása, itt két terv is van, az egyik egy két, a másik egy egyszintes épülettel számol. Közvetlen mellé épülne a JAG diákjai mindennapos testnevelésórái okán egy kb. 200 millióba kerülő kisebb sportcsarnok, a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásából. Mindezt még tervezik. A mozi tervezését október-novemberre fejezik be, az engedélyes kiviteli terveket december végéig várják, s az építkezés jövő tavasszal indulhat.

– A makói levéltár leendő Petőfi parki leendő épülete 130 milliós felújítására már elindult a meghívásos közbeszerzési eljárás, melyre öt pályázót hívtak meg, közülük 4 makóit. Az eredményhirdetés szeptember végére várható.

– Kézilabda munkacsarnok Újvároson: bruttó 650 millió forintért. Ez a Szikszai iskola mellé kerül, köszönhetően az Újvárosi Református Közösségnek. Ez része a városrészben folyó rehabilitációnak. A Nemzeti Sportközponttal már egyeztettek a tervekről, Makó egyedi elbíráslást kért, hogy eltérhessen az egyen tervektől.

– A legnagyobb léptékű a 8,6 milliárdos fürdőbővítés. A Makovecz Imre által megálmodott fürdő annak idején csak részben épült meg, most ezt szeretnék kibővíteni. A 8,6 milliárdban benne van egy új fedett tanuszoda is (de a jelenlegi is megmarad). A Makona iroda tervei alapján szeptember 29-én dönt róla a testület. A kormány várhatóan decemberben dönt a támogatásról. Farkas Éva Erzsébet elmondta, míg zajlik a kivitelezés, addig 150-200 millióval kell hozzájárulnia a városnak a fürdő működéséhez. A képviselők két terv közül választhatnak, egy állami tanuszodát vagy egy makoveczi tervezésűt.

Hallgassa meg mit mondott a polgármester a Kálvin utcai rendelő felújításáról:

– 80 munkásszállás építését kezdeményezte a város 160 millió forint értékben, az ipari parkban működő cégekkel egyeztetve. Ezt a helyi munkaerőpiacon meglévő részleges és átmeneti munkaerőhiány miatt. De emellett a város folyamatosan törekszik a munkaerőhiány képzéssel való csökkentésére.

Önkormányzati támogatással megvalósuló beruházások:

– Almási utcai tornaterem: támogatás 23,9 millió forint, önerő 10,2 millió forint. Ez szeptember 30-ig készült el.

– Műfüves pálya a Pulitzer sétányon: 10,7 milliós támogatás, 4,6 millió önerő

– Sportpálya lelátó: a 405 millió bekerülési költségből 120 milliót áll a város.

– Erdei János Városi Sportcsarnok már befejezett felújítása: a 70 milliós költségből 20 milliót állt a város.

– Várhatóan szeptember végén, október elején zárul a 106 millió járdaépítési program.

– Justh Gyula utcai rendelő felújítása: a 33,25 milliós beruházás októberre készül el.

200 millióért épül teljesen új rendelő a Kálvin utcai helyére. A polgármester elmondta: egyeztettek az érintett háziorvosokkal. A gyermekrendelés az átmeneti időre a Hollósy Kornélia utcán folytatódik, idei költöznek a védőnők is. A felnőtt háziorvosok pedig a belvárosban elhelyezendő konténerekben rendelnek majd.

– A Makói Óvoda 4 tagintézményét 24 millióért újították fel.

– A bölcsődéket 20,85 millióért.

25 millióért állítják eredeti állapotába helyre a városháza nagytermét, az újévi koccintást már itt tervezik.

12,5 millióval járult hozzá a város a Kaszinó épülete tetőjavításához (a másik 12,5 milliót a többi tulajdonos állja) (A címlapképen a felállványozott épület).

Elnyert pályázatok:

– ipari park bővítése I. ütem 200 millió, de lesz még egy második, ugyanekkora ütem is.

– Honvéd városrész megújítása 219 millió, de ez a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló komplex program.

– Makó-Vásárhely kerékpárút (Marosleléig tartó szakasza) 400 millió.

– Csipkesor (földszinti üzlethelyiségei) felújítása 280 millió.

– Makói paktum, helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása 474 millió forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.