Hírek Térség

Felújítják a földeáki és óföldeáki orvosi rendelőt

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és Hajnal Gábor polgármester tartott az egészségügyi ellátással kapcsolatos fórumot ma este Földeákon. Mint kiderült, felújítják az egyik földeáki orvosi rendelőt.

Gajáta Fanni – Földeák

A földeáki és óföldeáki lakosok számára tartott ma fórumot Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és Hajnal Gábor polgármester. A főigazgató először is elmondta, tavalyi 731 földeáki és óföldeáki lakost láttak el a két kórházban, de a betegek 85 százaléka a Maros-menti kórházat választotta, illetve mintegy 20 ezer járó beteg ellátás történt Makón. Kallai Árpád kiemelte, ezek a számok idén sem csökkentek, s a két település lakói inkább a makói kórházat választják.

A főigazgató a mintegy 25 fő előtt ismertette az idei beruházásokat: többek között a makói intézetben műtőt fejlesztenek, Európai Uniós forrásokból mindkét kórház napelem rendszerét bővítik, a betegbiztonságot célzó rendszer kialakítására mintegy 100 millió forintot nyertek és a járóbeteg ellátás eszközeit frissítik, lecserélik. A szakemberek pótlására is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért pályázati forrásból biztosítják a szakdolgozók pótlását és továbbképzését is. De nemcsak Európai Uniós alapból szépül a kórház: Szentpéteri Csilla jótékonysági koncertjének köszönhetően a makói intézet gyermekosztályára új eszközöket, berendezéseket sikerült vásárolni.

A főigazgató kitért az ingyenes egészségügyi szűrésekre is: a statisztika szerint a földeákiak büszkék lehetnek, ugyanis több mint 70-en vettek részt a két hete megrendezett szűréseken.

Hajnal Gábor, Földeák polgármestere is megerősítette, a földeáki és óföldeáki lakosok szerencsés helyzetben vannak, ugyanis mind Makóhoz, mind Vásárhelyhez közel vannak, de többen a makói kórházat választják. Földeákon háziorvosi és védőnői ellátás mellet fogászat és gyógyszertár is található.

– A háziorvosi ellátásunkban vannak gondok, ugyanis az egyik doktornőnk már a 70. életévét is betöltötte. Nagyon kedves, aranyos és szeretjük, szakmailag is tökéletes, azonban már ő is érzi az életkorát – fogalmazott a polgármester. – Azonban szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis az operatív programoknak köszönhetően az egészségházunkat felújíthatjuk. A két orvosi rendelőnk közül az egyiket az előző vezetés felújította, míg a másikra mi adtunk be egy pályázatot.

Kallai Árpád hozzátette, Óföldeákon is várhatóak beruházások: megújul az ottani orvosi rendelő és Lelki Egészség Központ létrehozására adtak be pályázatot.

A fórumon két felszólaló volt: egy idősebb férfi megköszönte a makói kórház hozzáállását, profizmusát – a jó tapasztalatot örömmel vette. Egy asszony pedig a gyógyszertámogatásról kérdezett. Kallai Árpád elmondta, bármilyen orvosságról is olvasson az ember, háziorvosi szakvéleményt mindenképpen kérni kell.