Hírek Makó

Így lett „gyarmat” Makóból

Tényleg Vásárhely gyarmata lett Makó, a Fidesz 2014-es önkormányzati győzelmét követően? Valóban sokkal több vásárhelyi dolgozik a városházán azóta, mint a választások előtt? És azóta tényleg letarolják a közbeszerzéseket a vásárhelyi cégek? Ezzel kapcsolatos közérdekű adatokat igényeltünk a makói városházától.

Korom András – Makó

Egyes makói körökben nemcsak szóbeszéd, de kőbevésett igazságnak fogadják el, hogy Makót hiába vezeti makói polgármester és alpolgármester, ők csak bábfigurák, s a város Vásárhely gyarmata a 2014-es helyhatósági választások óta. Ez az a választás, ahol ugyan a Buzás Péterre adott voksok alig maradtak el a Farkas Éva Erzsébetre adott szavazatoktól, de a volt polgármester csapatából alig jutott be valaki az új testületbe, melyben a jelenlegi polgármestert támogatók kényelmes többséget mondhatnak maguknak.

De ezt követően tényleg elárasztották a vásárhelyiek a polgármesteri hivatalt, s ragadták karmaik közé azt? És a mostani városvezetés jobban kedvez a vásárhelyi cégeknek, mint a korábbi tette? Nem találgattunk, hanem közérdekű adatigényléssel fordultunk a makói polgármesteri hivatalhoz.

Két kérdést tettünk fel:

1. Az elmúlt tíz évben (éves lebontásban vagy úgy, hogy Buzás Péter, illetve Farkas Éva Erzsébet polgármestersége idején) hány vásárhelyi állandó vagy ideiglenes lakos dolgozott a polgármesteri hivatalban?

2. Az elmúlt tíz évben milyen cégek nyertek közbeszerzési eljárásokon építkezési megbízásokat (éves lebontásban vagy úgy, hogy Buzás Péter, illetve Farkas Éva Erzsébet polgármestersége idején).

A jegyzői irodát vezető Szabó Sándor az első kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Makói Polgármesteri Hivatalban Buzás Péter polgármestersége idején évente átlagosan 6 vásárhelyi dolgozott a városházán, míg jelenleg csak 2 vásárhelyit  foglalkoztatnak.

A második kérdésünkre pedig elküldte a közbeszerzéseket nyert cégek listáját. Ebből kiderül, hogy 2007-2014, azaz Buzás Péter idején makói vállalkozások 5, míg vásárhelyi cégek 7 nyert, a a többi munkát más településeken működők vitték és végezték el.

2014-2017 között, azaz a jelenlegi polgármester idején kiírt közbeszerzési pályázatokon 5-öt makói és 4-et vásárhelyi cég nyert. De ha nem hiszik, itt vannak a tábláztok. A könnyebb érthetőség kedvéért a makói cégeket pirossal, a vásárhelyieket kékkel jelöltük.

 

Közbeszerzésen győztes cégek 2007 és 2014 (azaz Buzás Péter vezetése idején):

Közbeszerzésen győztek cégek 2014-től napjainkig (azaz farkas Éva Erzsébet vezetése idején):

A táblázatok forrása a makói önkormányzat.