Külföld Makó Ország-világ Sport Színes

Futva kerülte meg a Mont Blanc-t a makói Vasember

Ábrahám Pál, a makói ultra terepfutó élete legnehezebb versenyén a 2500 induló közül az 579-dik lett. Még nem tudta felfogni az eredményt, de a verseny rendkívüli időjárása és a terep nehézsége felejthetetlen élményt jelentett számára.

Korom András – Makó

A makói vasember ugyanazon a Chamonix-Mont Blancban, azaz Francia-Svájci Alpokban augusztus legutolsó napján rendezett Ultra Trail Mont Blanc versenyen állt rajthoz, melyen a szintén makói Panyor Krisztina fantasztikusat futott. Csak míg Krisztina az 55 kilométeres távot teljesítette, Ábrahám Pál (42) jóval nagyobb távot, 167 és fél kilométert tett meg 38 és fél óra alatt azon az UMB versenyen, melyre 5 évet készült.

A Francia-Svájci Alpokban rendezett versenyre évek alatt sikerült összegyűjtenie a regisztrációs pontokat, majd tavaly jelentkezett, de nem sorsolták ki, az ideire azonban igen.

– Január óta készültem a versenyre, kerékpározva is, mert a lejtőn lefelé futásra, mely a legnehezebb, csak így lehet felkésülni. Az Alföldön meg nincs se komoly emelkedő, se komoly lejtő – mondta. Hozzátette: speciális felszerelést is be kellett szereznie, mert a verseny ellenőrző pontjain nagyon szigorúan megnézték, hogy megvan-e mindene, beleértve, hogy a telefonjában elmentette-e a segélykérő számot. A verseny, azaz a terep nehézségét jól jelzi, hogy a 2500 induló közül 900-an menet közben feladták az eső, a sár és a -9-15 fokos időjárás, s a jeges eső miatt. S több 2000 méteres csúcsra is fel, majd onnan le kellett futni. A táv számára is a túlélésről szólt.

navigate_before
navigate_next

– A 80 kilométeres ellenőrző ponthoz való 1500 méteres levezetőúton értem el a holtpontomhoz – mondta. Hozzátette hogy háromszor is térdre esett az úton.

Hallgassa meg, hogy mi történt vele:

Ábrahám Pál elmondta, hogy az Ultra Balatonon szeretné megfutni a spartatloni szintet.

A futó nem egymaga volt a versenyen, hiszen három segítője, köztük Szabó Norbert is elkísérte. (Makói vállalkozók támogatták a kijutását, s a makói önkormányzat is segítette 100 ezer forinttal.)

Hogy miből állt a segítők feladata azt Szabó Norbert itt mondja el:

One Response

  1. Hát, gratula! Emberfeletti teljesítmény.

Comments are closed.