Hírek Térség

A határkerítésnek örülnének a migránsoktól tartó kiszomboriak

Nagyfokú rendőri jelenlét és elégedetlen lakosok. Ezt tapasztaltuk a településen, ahol a kerítés hiányában szinte minden napra jut egy kisebb csapat migráns, aki át akar jutni a határon Romániából.

Nagy Szabolcs – Kiszombor

– Mi a falu belsejében lakunk, idáig nem szoktak bejutni. Korábban itt is volt lerakva a kerítésépítéshez anyag, de aztán elvitték – válaszolta kérdésünkre Gajdán Lászlóné. A kiszombori asszony szerint a legtöbben annyit észlelnek az itt élők közül, hogy több a rendőr és a katona.

Ezt egyébként mi is tapasztaltuk, mintegy két óra alatt majd tízszer láttunk rendőrautót a település utcáin járőrözni. A helyvbéliek bár emiatt biztonságban érzik magukat, egyáltalán nem örülnek annak, hogy most erre próbálkoznak a migránsok.

– Én tartok tőlük, sok a nyitott porta, a kicsi kerítés, ahová könnyen bejuthatnak. Amikor a nyáron nyitott ablaknál aludtam, volt hogy hallottam, amikor figyelmeztető lövést adtak le a rendőrök. Van kutyánk, az is szokott jelezni. Nem örülök, hogy most itt próbálkoznak – mondja Farkas Tiborné, aki Kiszombor egyik szélső utcáján lakik.

Csala Krisztiánnal a település egyik boltja előtt futottunk össze. A fiatal férfi Németországban dolgozik, csak kéthetente jár haza, de a szülei itt laknak a településen, tőlük ő is értesül a migránsok híréről.

– Édesanyám szokta elmondani, hogy pár fős csoportokban rendszeresen fogják el a bevándorlókat a rendőrök. Ennek szerintem senki nem örül a településen. Valamit kellene már kezdeni ezzel a kérdéssel, mert szerintem nem lesz jó vége – mondja Krisztián.

Kiszomboron a polgárőrség is együttműködik a rendőrséggel, és kamera rendszer is van, ám ennek ellenére akikkel beszéltünk mindannyian örülnének, ha a korábban tervezett határkerítés itt is folytatódna a település mellett.