Blog

Mindenki ugyanazt akarja?

Sok kritika éri – olykor jogosan – manapság mindkét nemet.

A nőkkel kapcsolatban a leggyakoribb, hogy csak a tömött buksza, a jó autó, és az egzisztencia érdekli őket. (Mármint a másik nemnél, a saját magukkal szembeni elvárásokról nem esik szó, mert mindenki alapból megérdemel mindent.) A pasiknál meg hogy csak az üresfejű cicababák vonzzák őket, a felületes viszonyok és persze a szex. Bezzeg a rendes, házias, tanulós lányok meg nem. Nem kétlem, hogy van ilyen is-olyan is, de meggyőződésem, hogy akad, aki másképp gondolja. (Más kérdés, hogy nem mindig a hasonló igények találkoznak össze, ez szinte alapvetés.) Meg mire egy párkapcsolat összejön, számos adott tényből következő kérdést kellene leküzdeni és megválaszolni. Talán az első, hogy mit is akarunk. Futó kalandot, barátságot, komoly helyzetet, tanulótársat, lazulós viszonyt stb.

Bármilyen furcsának tűnik, először a saját fejünkben kellene, hogy rend legyen. Ehhez persze nem ártana alaposan átgondolni, mit és hogyan engedhetünk meg magunknak, tehát milyen korosztályban, életállapotban (értsd: házas, szingli és egyebek) vagyunk. Aztán azt sem árt tudni, hogy kit szeretnénk. (Ennek tisztázása szorosan összefügg az előzőekkel, sőt következik is némiképp belőlük.) Ha már az elején jó nyomon járunk, akkor némiképp leszűkül a kör és határolódnak a lehetőségeink. Tehát: barátnőt, havert, ivócimbit, alkalomra beugrót így is-úgy is, és gondolom, van még néhány kategória. Nyilván lehet finomítani a kört, úgymint milyen paraméterekkel rendelkezzen.

Ha a fentiekkel képben vagyunk, akkor is ott van még a nyomasztó hol kérdése. Mármint mi lesz a fórum, ahol megismerkedünk a kívánt személlyel. Mostanság olvasva a közösségi oldalak bejegyzéseit, ez is igencsak feladja a leckét. Az az érzése az embernek, hogy csak bizonyos helyeken bukkannak fel a jóravaló, rendes célszemélyek és mintha lámpással kellene keresni őket. Ellenben a világ tele van számító nőkkel, kujon férfiakkal és úgy tűnik, mintha mindenki marhára tudná, hogy mit akar.

Mert sok a teljesítendő feltétel egymás felé, és még több a kritika. Vágyakozunk, válogatunk, miközben magunkat sem ismerjük elég jól. Marad a próbálkozás, amibe néha belefáradunk, olykor feladjuk, van, hogy kockázatot vállalunk és előfordul, hogy beletörődünk a csalódásba. És amikor már nem számítanánk rá, lehet, hogy bejön a nagy (vagy kis) Ő akkor és úgy és ott, ahogyan nem is gondoltuk. Akkor sutba dobhatunk minden logikát, tudatosságot vagy okoskodást és rájöhetünk egy-két dologra, magunkkal kapcsolatban is.
Marad a szerelem és az érzés, hogy most tényleg pont rá vágytunk. Ez, ami éltet és hajt bennünket örökké. Hogy szeressenek és szeretve legyünk.

És igen, mindenki ugyanezt akarja.