Galéria Színes Térség

A gyerekek is élvezték a hagyományőrző szüretet

Első alkalommal szerveztek hagyományőrző szüretet Apátfalván. A Langó Hagyományőrző Házban zajlott az élet, készült a must és a paprikás krumpli is. 

Gajáta Fanni – Apátfalva

Az apátfalvi Hagyományőrző Csoport az Apátfalvi Pávakör és citerazenekarral, illetve a színjátszó körrel közösen falusi szüretet rendezett. Deszpot László szőlősében történt meg a nagy szüret. Mint ahogy Langó Imre, a Hagyományőrző Csoport tagja elmesélte, a csoport tagjai a Langó Hagyományőrző Háztól indult el a földhöz –  ki lovas kocsin, kerékpáron és autóval. S hogy pontosan mi történt, arról Langó Imre számol be.

A „kék házban” remek hangulat kerekedett, ugyanis a fiatalok és idősek, nők és férfiak közösen dolgoztak. Még a szőlő taposásában is kivették a részüket a hölgyek. Langó Imre Györgyné Rózsika néni is megerősítette, ilyenkor mindenki munkába áll: a garabolyba szedik a szőlőt, pakolnak, vagy épp mosogatnak.

– Ezek a szüretek nagyon fontos események voltak egykor a családok életében, hiszen régen nem igen ittak mást az emberek, csak a saját készítésű bort, mustot vagy esetleg törkölypálinkát. Mindig a következő évi nedűt készítették el a szüretkor az emberek – fogalmazott Rózsika néni.

navigate_before
navigate_next

A gyerek is nagy érdeklődéssel fogadták a szüreti mulatságot. Imre bácsi szerint már azért megéri az ilyen alkalmak szervezése, ha a kicsik megismerik és megszeretik a régi hagyományokat.