Belföld Hírek Térség

Tetemre hívta kijelentései miatt a Korábban Érkeztem Alapítvány Hadházy Ákost

Sírtak, egymás szavába vágva vitatkoztak, gazembereztek és némi politikai csörte is volt azon a sajtónyilvános beszélgetésen, melyre a Korábban Érkeztem Alapítvány invitálta meg Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselőt, aki csütörtökön az uniós pénzek elherdálásával vádolta a koraszülöttek családját segítő civil szervezetet. A képen Rádi Katalin és Hadházy Ákos: sok dologban nem értettek egyet.

Korom András – Szeged

Hadházy Ákost azért hívták a szegedi Gyermeklinikára egy, a Korábban Érkeztem Alapítvány által szombat délelőttre szervezett sajtónyilvános beszélgetésre, mert az LMP-s képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: Lázár János felesége Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hasonlóan egy olyan szervezet vezetőjeként “herdálja” az uniós pénzeket, amely elesett, kiszolgáltatott emberek segítésére kapott támogatást. Hadházy Ákos levélben kereste meg az alapítványt, az a politikus minden kérdésére válaszolt, elküldték neki a megvalósíthatósági tanulmányt és a költségvetésüket is. Az alapítvány júliusi levelére Hadházy Ákos nem jelzett vissza, pedig azt is felajánlották neki, hogy bármikor állnak rendelkezésére, akár írásban, akár találkozó keretében, hogy személyesen is meggyőződhessen: miért is küzdenek a Dél-Alföldön a pilot program keretében. a koraszülött gyerek életének első, legfontosabb szakaszában nyújtanak segítséget a fejlesztésekkel.  A pályázat három győztese (a Korábban Érkeztem is) nemcsak a hiányzó szakmai módszertant dolgozza ki, hanem olyan mentorok képzését vállalják fel, akik maguk is érintettek, így hitelesen tudnak segítséget nyújtani a rászoruló családoknak.

A beszélgetés elején Rádi Katalin alapító ismertette időnként érzelmektől elfúló hangon a 2012-ben létrehozott alapítvány céljait, s mindazokat a rendezvényeket, melyeket az koraszülöttek javára eddig tartottak és ezután rendeznek.

Egyenesen fogalmazott ezt követően Bakos Boglárka, elnök, kuratóriumi tag, aki méltatlannak nevezte Hadházy Ákos az alapítványra tett megállapításait, s kikérte ezt azon családok nevében is, akiken segítettek. Kiderült, hogy az alapítvány szerint valótlanok, igazságtalanok Hadházy kijelentései, úgy érzik hamis vádak érték őket, s ezt nem hagyhatták szó nélkül.

dr. Szabó Miklós, a Perinatológiai Társaság elnöke közölte, minden 10. baba korábban érkezik a vártnál, 2/3-aduk pedig meg is hal. A koraszülöttek gondozásában segít a szegedi klinikának az alapítvány. Hadházy Ákos elmondta, átérzi az alapítók érzéseit, hiszen ők is idő előtt vesztettek el egy babát. Mint mondta, az alapítvány által elnyert 1,2 milliárd forintos pályázattal kapcsolatban van jó néhány kérdése. A 2 és fél órás beszélgetés hangulatát azonban már az elején elrontotta azzal, hogy egy szerencsétlen hasonlattal a tejes zacskókhoz, majd egy kicsit később a kiskutyákhoz hasonlította a korán érkezett újszülötteket, s bár később megpróbálta elmagyarázni, hogy arra utalt, hogy kis testükön nehéz vénát találni, az alapítvány képviselői és a jelenlévő orvosok is felháborodtak ezen.

Az azonban a beszélgetésen kiderült hogy Hadházynak korábban egy informátor jelezte, hogy nézze majd meg, hogy az összesen 2,4 milliárd forintos, a koraszülöttek ellátásának javítását, az érintett családok lelki sérülésének javítását célzó uniós pályázatot majd egy pályázó nyeri. A képviselő elárulta, hogy ez az informátor később azzal hívta fel, hogy elnézést kér, hárman nyerték, de az a gyanúja, hogy csak azért lett még két nyertes, hogy ne legyen túl nyilvánvaló, hogy kiket akartak támogatni.

Az alapítvány tagjai, a Perinatológiai Társaság elnöke, dr. Bereczki Csaba, tanszékvezető, a Gyermekklinika vezető főorvosa, majd a képviselővel valóságos szócsatát vívó Kadlok Nándor, az Equinox Consulting Kft. pályázatírója szavaiból kiderült, a Korán Érkeztem Alapítvány az elnyert 1,4 milliárd forintos támogatásból kidolgoz, egy, a koraszülöttekkel és családjukkal való foglalkozás modelljét, módszertanát, majd három év alatt, azaz 2018-tól 2021-ig működteti is azt, mégpedig a délalföldi megyékben, azaz Bács-Kiskunban, Csongrádban és Békés megyében. Kérdésünkre kiderült, ez 1500 mentort és 3120 családot érint majd.

Hadházy Ákos és Csepreghy Nándor miniszterhelyettes keményen odaszóltak egymásnak. Köztük Bakos Boglárka.

A beszélgetésen résztvevő Csepreghy Nándorral élénk politikai vitába keveredő Hadházy Ákos elmondta, bírálatával azt szerette volna elérni, hogy az uniós támogatás minél nagyobb hányadát fordítsák ténylegesen a rászorult gyerekek gondozására, a pénz ne például a jogi képviseletre, a mentorházak bérletére vagy a tanulmányíró bérére menjen el.