Makó színes

Gáspár Bea is zsűrizett a Hagymafesztiválon

Huszonnyolc csapat mintegy ötven bográcsban főzött az idén, ami igencsak próbára tette a háromtagú zsűrit. Míg felesége dolgozott, Gáspár Győző a csapatokkal beszélgetett és szórakozott.

Nagy Szabolcs – Makó

– Marhapörköltet főztünk, körömágyon, ennek mindössze az a titka, hogy nem szabad elkapkodni, kis lángon kell főzni – mondja Sarkadi Péter jegyző, aki négy kistelepülés, Ambrózfalva, Csanádalberti, Pitvaros és Nagyér közös bográcsánál főzött.

A Hagymafesztivál második napján mintegy 50 bográcsban főttek az ételek a versenyzőket a város polgármestere is köszöntötte egy-egy üveg borral. Farkas Éva Erzsébet sokszor alig tudott elszabadulni a jó hangulatú társaságoktól, több helyen meg is kóstolta a finomságokat.

navigate_before
navigate_next

A háromtagú zsűrit, Gáspár Bea, Limara a népszerű gasztroblogger és Gergely Dóra dekoratőr alkotta, és ahogyan a főzőversenyeken az lenni szokott általában most sem volt könnyű dolguk. A hagyma városában mindenesetre rengeteg új élmény és jó tapasztalatok érték a zsűritagokat.

– Makón igazi kultúrája van a hagymának, itt például multiból vásárolt hagymát nem is illik használni. Nagyon sokat tanultunk, mindegyik csapat a szívét-lelkét beleadta a főztjébe. Kíváncsiságból meghirdettük az egyéb hagymás ételek kategóriát, ahol olyan izgalmas ételekkel találkoztunk, mint a hagymalekvár, vagy hagymás bab. Ami viszont nekem is nagyon új volt és azonnal le is vett a lábamról az a kovászos fokhagyma volt – tudtuk meg Limarától.

navigate_before
navigate_next

Gáspár Beával férje is eljött Makóra, igaz most magánemberként, nem mint közszereplő. Győző nagyon jól érezte magát, rengeteg emberrel leállt beszélgetni és fotózkodni is, bár saját bevallása szerint főzőtanácsokat inkább nem osztogat.

– Én még egy tojást sem tudok megsütni, nemhogy egy reggelit megcsinálni otthon a lányoknak, úgyhogy tanácsot nem éri meg tőlem kérni. Amikor a főzőműsorokban szerepeltem, most már megsúghatom, akkor is megfőzettem mindent, nem én csináltam. De a hangulat egyébként itt nagyon jó, kedvesek az emberek, az a szeretet, amit kaptunk hihetetlen. Nekem ez az első szombatom, hogy nincs fellépésem, nem is volt biztos, hogy elkísérem Beát, de megérte eljönni – mondta el portálunknak az énekes.

Napközben az érdeklődőket helyi csoportok szórakoztatták, fellépett többek között a Maros Táncegyüttes, a Makói Budo Klub Aerobic szakosztálya, és az Írisz Táncklub SE is. Kora délutánra ugyan már kicsit szemerkélni kezdett az eső, a nagyszínpad előtt azonban így is több százan gyűltek össze megnézni a produkciókat.

navigate_before
navigate_next

A főzőverseny eredményhirdetésén több különdíjat is kiosztottak, a két főkategóriában pedig összesen hat csapat kapott kupát és oklevelet.

A 27. Hagymafesztivál főzőversenyének kategória győztesei:

Pörkölt ételek:

Első helyezett: Hagyma Terméktanács

Második helyezett: Völler István Pörkölt Koalíció

Harmadik helyezett: Makói Futók Közössége

Egyéb ételek:

Első helyezett: Tűzmester

Második helyezett: Lelei Ádám Büfé

Harmadik helyezett: Köteles Sándor Baráti Társaság

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.