Hírek Makó

Elhalasztották a döntést a makói fürdő fejlesztéséről

A kormány akár 8,5 milliárddal is támogatja a makói fürdő fejlesztését – mondta Lázár János, a mai rendkívüli makói testületi ülésen, de azt javasolta, hogy több ok miatt fontolják meg és halasszák el a mai döntést. És el is halasztották.

Korom András – Makó

Egyetlen napirendi ponttal, a makói fürdőfejlesztés tervével foglakozott ma reggeli rendkívüli ülésén a makói képviselő-testület.

Farkas Éva Erzsébet polgármester bevezetőjében várostörténeti jelentőségűnek nevezte a testületi ülést, hangsúlyozva, a fürdő fejlesztésével megvalósulnak Makovecz Imre torzóban maradt tervei.

A Hagymatikum fejlesztési tervei Gerencsér Judit tervező ismertette. Ebből kiderült, hogy a Makona Iroda többek közt új öltözőszárnyat, csúszdát, élményfürdőszárnyat, illetve a Szent János tér felől egy fedett uszodát álmodott meg, egy 25×33 méteres medencével.

Gerencsér Judit tervező.

A hatástanulmányt készítő Ruszinkó Árpád elmondta: míg a régi fürdőt az utolsó években 250 ezren látogatták, addig a Hagymatikumot tavaly már 422 ezren. A bővítés után a vendégek számának növekedése miatt már nem kell 50 millióval támogatnia a városnak az üzemeltetést, sőt az 700 milliós, majd 1,2 milliárdos hasznot is hoz.

Kiderült, hogy a tervező két variációt is készítettek a fürdőbővítésre. Az egyik a fedett uszoda nélküli 3,5 milliárdba, míg a fedett uszodás 8,5-9 milliárdba kerülne.

navigate_before
navigate_next

Ilyennek álmodták meg a tervezők a kibővített fürdőt.

A polgármester közölte, a fürdőfejlesztésről korábban már tartottak konzultációt, a több mint 5500 kérdőívet kitöltő polgár 52 százaléka támogatta a fürdőfejlesztést.

Czirbus Gábor arról beszélt, hogy a Hagymatikumot üzemeltető Gyógyfürdő Kft. felügyelő bizottsága állandó napirendjén van a bővítés kérdése. Közölte, hogy szerinte szükség van egy sportolásra is alkalmas úszómedencére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlesztés mellett fontos, a város hússzútávú működésének biztosítása is.

Az úszómedencével együtt építendő, azaz 8,5 milliárdos tervet támogatta hozzászólásában Weszelyné Végsheő Henrietta, Toldi János. Hadik György, Kovács Sándor.

Vargáné Nagy Éva, a pénzügyi osztály vezetője pedig arról szólt, hogy kezdetben várható veszteség miatt feszes városi költségvetés várható majd 2018-tól.

Marosvári Attila (PSZM) arra kérte képviselőtársait, hogy megfontoltan döntsenek, Zeitler Ádám (Jobbik) viszont azt mondta, pártja az ésszerű terveket támogatja. Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) is erről beszélt.

Az ülésen résztvevő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kormány a Makovecz Program részeként a 3,5 milliárdos, illetve a 8,5 milliárdos fürdőfejlesztési (azaz a fedett uszoda nélkülit és a fedett uszodával bővített) tervet is támogatja. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a fedett uszoda működtetése hosszabb távon is veszteséges lesz ahogy az más településeken is. Hozzátette, hogy a Makovecz Programtól független uszodafejlesztési programban a járási központokban (ilyen Makó) uszodák épülnek, ebbe kellene bevonni a fedett uszodát. Hangsúlyozta, arra van reális esély, hogy a makói önkormányzat a kormánnyal – még a választásom előtt – tud olyan megállapodást kötni és támogatást szerezni, mely mindenképpen garantálja a fürdő kiegészítést Makovecz Imre tervei alapján. Ez a 3,5 milliárdos terv. Ha a város arra jut, hogy az uszodát is megvalósítja, a kormány annak a teljes 8,5 milliárdos költségét is állja. Azt kell kitárgyalni a városnak és a kormánynak, hogy az uszoda fenntartásához a magyar állam évente 50-100 millió forinttal hozzá tud-e járulni. Azt javasolta, hogy a következő két hétben a képviselők ezt vitassák meg, vizsgálják meg, hogy lehet-e a belvárosban máshol uszodát építeni, legyen minderről társadalmi egyeztetés és vizsgálják át ismét a város gazdasági képességét.

Hallgassa  Lázár Jánost:

2 Responses

  1. Uszoda a legfontosabb,mert volt és nagyon hiányzik !
    Az ígéret alapján nagyon várjuk!!!

  2. Azt hiszem egy alig 24000 embert számláló kis városnak nincs és nem is lehet szüksége ekkora fejlesztésre.Átestünk a ló túl oldalára .Örök veszteség.

Comments are closed.