Hírek Térség

Makón is őrizhetnek Endre Béla festményeiből

Életében 180-200 képet festett, ezekből szeretnének 150 körülit bemutatni a makói művésztelep egykori támogatója, Endre Béla januári emlékkiállításán. Várják a magánszemélyeknél lévő képek, dokumentumok tulajdonosai jelentkezését.

MH-Vásárhely

Fél évszázad után jövő januárban rendez Endre Béla életmű kiállítást a Tornyai János Múzeum. Mint azt Nagy Imre múzeumigazgató és Nátyi Róbert a kiállítás kurátora mai sajtótájékozatóján elmondta, az 1928-ban elhunyt, a makói művésztelepet is támogató alkotó 180-200 festményéből mintegy 150-et szeretnének bemutatni. Képei zöme a Tornyai Múzeum gyűjteményében található, néhány van belőle a szegedi múzeumban és Nemzeti Galériában, illetve várják azok jelentkezését (a képek fotóival, akik Endre kép, levél vagy egyéb dokumentum birtokosai: a Tornyai János Múzeum pénztárában (Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18.) vagy telefonon +36 62 242 224-es számon, illetve az endreb-kialltas@tjm.hu e-mail címen. Illetve készül egy monográfia is.

Endre Béla, aki a Majolikagyár egyik alapítója és támogatója volt, művészetszervezőként is ismert, kevés kiállítása közül egyet Makón is rendezett, még 1913-ban. Akkor, a korabeli lapok szerint 150 képet mutatott be a vármegyház nagytermében, s ezek közül – Espersit János feljegyzése szerint – 23-at vásároltak meg 7000 korona értékben. A vevő jellemzően kereskedő és iparosok voltak.