Belföld Hírek Külföld

Magyarország elbukta a kvótapert

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd 

MTI

Szijjártó Péter hangsúlyozta, “az igaz csata csak most kezdődik el”, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit.  A miniszter értékelése szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel.  Véleménye szerint az Európai Bíróságon politikai döntés született, “a politika megerőszakolta az európai jogot”.

A döntés – az alapszerződésekkel ellentétesen – kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az országot – közölte – Szijjártó Péter.

Szerdán hozott ítéletet az Európai Bíróság az úgynevezett kvótaperben, melyben elutasította a magyar és a szlovák kormány keresetét. Az Európai Bíróság döntése szerint tehát Magyarországnak igenis be kell fogadni 1294 menekültet, és itt elbírálnia a menedékkérelmüket. A pert Magyarország és Szlovákia indította az Európai Tanács 2015. szeptemberi, 120 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló határozata ellen.

A kvótadöntés szerint Magyarországnak 1294 menedékkérelmet kellett volna elbírálnia a görögök és az olaszok helyett. Ez ellen indított pr Magyarország e az Európai Bíróságon.

A keresetben a magyar kormány tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérte a tanácsi határozat, vagy legalábbis azon rész megsemmisítését, amely szerint Magyarországnak mindössze 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból. Ezt utasította most el az Európai Bíróság.