Megkezdődtek a járdaépítési munkálatok a makói Kálvária utcai temetőben. Az október végére elkészülő beruházás költsége nagyjából tízmillió forint lesz. Az útzár továbbra is működik, de a sírokhoz való eljutás a jövőben is biztosított és a temetések is zavartalanul folyhatnak.

Szabó Anita – Makó

Tavaly ősszel döntött az egyházközség képviselő-testülete a római katolikus temető útjainak felújításáról. A járdák ugyanis rendkívül rossz állapotban vannak és több helyen balesetveszélyessé váltak. A munkálatok indulásáig útzárat helyeztek el a sírkert bejáratánál az állagmegóvás érdekében. Az autós forgalmat akadályozó oszlopot a látogatók kezdetben vegyes érzelmekkel fogadták. Azonban az eltelt idő alatt mindenki belátta annak szükségességét, különösen úgy, hogy a sírokhoz való eljutást nem zavarta, illetve a mozgássérültek számára kerekesszéket biztosít az üzemeltető.

Azoknak a hozzátartozóknak, akik komoly indokkal írásos kérelemben fordultak hozzánk, lehetővé tettük a korlátozott gépkocsi használatot, a sírkövesek pedig a ravatalozó előtt és a Holló utcai hátsó úton bejárhatnak továbbra is. Mindenképpen hasznos volt a lezárás, mert az utakat addig is védeni tudtuk a további romlás ellen – tájékoztatott Pálfai Zoltán plébános.

A felújítási munkálatok a héten elindultak. Először a ravatalozó előtti részen, majd folytatódnak a kápolnától az Ady Endre utca felé egy szakaszon. Ezeken kívül, még lesznek kisebb javítások a Teleki Blanka utcai kis bejárat felé, illetve a József Attila utcával párhuzamos, temető végi részen is. Az első ütemben már feltörték a felső bitumen réteget és ezt követi majd a téglák felszedése is.

Most jól láthatjuk, mennyire indokolt volt a beruházás, sok helyen összetöredezetté és hullámossá vált a felület. A megfelelő alapozás után térkő kerül majd elhelyezésre, mintegy 800 négyzetméternyi területen – tudtuk meg a tulajdonos Szent István Király római katolikus plébánia vezetőjétől. Nagyjából tízmillió forintba kerülnek az új járdák, amely a makói önkormányzat támogatásából és az egyházközség hozzájárulásából valósulnak meg. A felújítás október végére mindenképpen befejeződik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest