Belföld Makó színes Térség

Lázár János benyújtotta megyeátnevezési javaslatát

Csongrád-Csanád megyévé neveztetné át Csongrád megyét hétfőn benyújtott parlamenti javaslatával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A képen az egykori megyeháza, ma a makói városháza.

MTI

Csongrád-Csanád megye székhelye is Szeged lenne. A tényleges névhasználatra Lázár János önálló hatálybalépési időpontot javasolt: 2020. június 4-ét.

Lázár János a határozati javaslat indoklásában azt írta: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos – esetenként sok száz éves – emlékét őrizték meg. A miniszter szerint a “történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni“.

Ebből kiindulva merült fel Csongrád megye nevének megváltoztatása – tette hozzá. Emlékeztetett: a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatában támogatta a névváltoztatást.

A Csongrád Megyei Közgyűlés júniusban már határozatot fogadott el arról, hogy Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megyére változzék.

 

4 Responses

 1. Nagyon helyes,hiszen több megye rendlekezik kapcsolt névvel pl.BAZ,Györ-Sopron stb

 2. Tényleg ez a legnagyobb problémánk? …..
  Valóban boldog ország vagyunk.

 3. Reménykedem hogy a több évtizedes restancia valóra válik. Kerék kötők mindig voltak , ezért tartunk itt. – Természetes hogy támogatom.

 4. Jó! Jelenjen meg a Csanád név is a megye nevében. De! Gördülékenyebben lehet kimondani
  így— Csanád-Csongrád megye.
  Ne feledkezzünk meg arról sem,hogy területéhez az 1920-as évek elején hozzá csatolták
  az egykori Arad és Torontál vármegyék megmaradt területét. Gondolom az ott élő emberek
  nem hiányolják hogy egykori megyéjük neve nem került az új névbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.