Makó Színes

A kandallógyártást tanulmányozták a Návay pedagógusai

A makói középiskola tanárai nem véletlenül mentek el a Váll-Ker Kft-hez a kandallógyártás folyamatát tanulmányozni.

MH-Makó

A duális képzés keretében már a második tanévben kezdik meg szakmai gyakorlatukat a Hódmezővásárhelyi SZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma szakközépiskolás tanulói a Váll-Ker Kft. és a Duocor Ipari Bt. területén kialakított tanműhelyekben. A tagintézmény vezetése fontosnak tartja, hogy az iskola és a vállatok közti kapcsolat a színvonalas és eredményes szakmai képzés érdekében folyamatos legyen. A kapcsolat elmélyítése volt a célja, amikor a Návay teljes tantestülete ellátogatott a Váll-Ker Kft.-be, hogy bepillantást nyerjen a kandalló gyártásának folyamatába.

Tóth István, Váll-Ker Kft. ügyvezető igazgatója  fogadta a pedagógusokat és köszöntőjében elmondta, még egy évvel ezelőtt sem gondolta volna, hogy a nyáron már a második tanműhelyt fogják kialakítani a návays tanulóknak. Vállalatvezetőként fontosnak tartja a szakember utánpótlást, ezért támogatta az iskola azon elképzelését, hogy a szakközépiskolás tanulók a Váll-Ker Kft-ben töltsék az évközi szakmai gyakorlatukat. A tanulók a duális képzés keretében megismerhetik, milyen feltételeknek kell megfelelni egy munkahelyen, és vállalati körülmények között szakemberek irányításával sajátíthatják el a szakmájukat. Az elmúlt tanévben 11fő 9. osztályos hegesztő tanulót oktattak, az új tanévben további 11 hegesztő tanulót fogadnak. A hegesztő tanulókon kívül 13, 14. osztályos logisztikai és szállítmányozási ügyintéző is a vállalatnál gyakorlatozott, illetve a nyári szakmai gyakorlatukat is az üzemben töltötték.

A tantestület meghallgathatta Kristóné Kozák Erika gazdasági vezetőtől, hogyan alakult a kezdetektől a vállalat nyeresége, milyen pályázati forrásokból tudtak folyamatosan növekedni. Szabó Balázs főmérnök és Csókási János tervezőmérnök az „ötlettől a megvalósításig” címmel megismertették a pedagógusokat a kandallók gyártási technológiájával. Matuszka Andrea prezentációjában a Váll-Ker Kft. cégidentitását ismertette.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
navigate_before
navigate_next

Az előadások végén Árva-Nagy Sándorné főigazgató megköszönte a vállalat vezetésének, hogy ilyen nagy szerepet vállaltak a návays diákok gyakorlati képzésében. Kincses Tímea igazgató méltatta, hogy ilyen kedves fogadtatásban részesültek és elmondta, mennyire fontosnak tartja, hogy egy másfajta szemléletmóddal is találkozzanak a pedagógusok.

A program második felében a tantestület megtekintette a Návay téri bemutatótermet, majd az Újvároson lévő üzemben kalauzolták végig őket, ahol személyesen is meggyőződhettek a kandallógyártásról, és csarnokról csarnokra rácsodálkozhattak a modern technológiára. A vállalat területén több korábbi návays diák is köszöntötte tanáraikat, akik itt találtak munkahelyre.

Az iskola vezetősége szeretne hagyományt teremteni és minden olyan vállalathoz eljutni a jövőben, ahol tanítványaik a szakmai gyakorlatot töltik. A duális képzés kereti között a pedagógusok tanulhattak abból, hogyan munkálkodik a „tűz ereje” a Váll-ker Kft.-nél, miben más egy vállalat irányítása és működése – számolt be a gyárlátogatásról Kincses Tímea igazgató