Makó színes

Puszival fogadja a gazdit a makói cica

Puszival fogadja a lakásba belépőket az egyik, a másiknak hat lábujja is van, míg a harmadik egy óriás – ez jellemzi a Siskáék három különleges cicáját.

Korom András – Makó
Berci, Fanni, Leia, ők nem gyerekek, hanem a makói Siskáék különleges óriás macskái. Berci hat lábujjal született. Anyja pedig puszival fogadja a lakásba belépőket – már persze a családtagokat.
– Nem macskák ezek, hanem cicák, mert nem fognak egerek – javított ki Siska László, amikor lemacskáztam három, óriásira nőtt négylábúját. Berci ráadásul 6 lábujjal büszkélkedhet.
– Most 9 kiló, de még növésben van, ha kifejlődött, 14-15 kilót is nyom majd. Berci Kínából származó szülőktől Makóra került Maine coon fajta cica. Igazi nemzetközi állat, hiszen ezek ősei Európából kerültek Amerikába, s ott váltak önálló fajtává, alkalmazkodva Maine állam meglehetősen zord időjárásához.

navigate_before
navigate_next

Bercivel birkózik is a gazda, amikor magasra akarja emelni, hogy lefényképezhessük. Elég ritka a hat lábujjú példány, László szerint a fölös ujj a nagy súly miatt alakulhatott ki nem régen – a tenyésztők révén, akik mindig a legnagyobb példányokat szaporítják.
– Nem foglalkozom tenyésztéssel, el is ítélem a tenyésztőket. A szűken másfél éves kandúr ugyan egyszer más párosodott, nem eredmény nélkül. Berci majd 3 éves korára fejlődik ki teljesen.
A cicák különleges, nekik kifejlesztett tápot esznek, illetve alutasakos cicakaját. Ezek a macskák ráadásul 20 évig is elélnek. László azt mondja, hogy ez nem is olyan sok, ahhoz képest, milyen drágák.
Attól nem kell tartani, hogy az egyébként első látásra hiúznak elmenő, pamacsos fülű óriás macskával az utcán találkozik valaki, hiszen ezek teljesen házi cicák.
– Tavaly karácsonykor az egyik mégis megszökött, egyszerűen kiugrott az emeletről. Abba azt hittem belebetegszek. Rengeteget kerestük, de hiába. Végül egy hét után a szomszédos üresen álló házban találta meg annak a tulajdonosa, Fanni a verandájukon bújt el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.