Makó színes Térség

Két jubileumot ünnepeltek a bogárzói búcsún

A szeptember első vasárnapján tartott őrangyali búcsún ünnepelte felszentelésének 110 éves jubileumát a bogárzói templom. Az alkalomra emlékkötet készült, Bogárzói album címmel. A színes programok sorában megemlékeztek a Natura Marosmenti Művésztelep tizedik születésnapjáról is.

Szabó Anita – Makó

Az Ég-föld határán elnevezésű kiállítással nyílt meg a bogárzói templom nagybúcsújának programsorozata. A X. Natura Marosmenti Művésztelep anyából rendezett tárlat egyik alkotója Szekeres István volt.

– Innen származom, és szép emlékeket őrzök a gyermekkoromból. Jó érzés újra itt lenni és annak külön örülök, hogy ez a környék a témája a most bemutatott képeknek – számolt be érzéseiről a grafikus-festőművész. Mellette Bertus-Barcza Anikó, Bodor Zoltán, Kovács Lehel, László Dániel, Pál Richárd és Gyurkovics Hunor műveit ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Varga Márta a kiállítást megnyitó beszédében: – Az épületet létrehozó akarat megteremtette a templomot, ahol az ember az Istenhez fordul és szól hozzá. A művész pedig a természeten keresztül üzenő Teremtőt képes megmutatni – világított rá a két ünnep harmóniájára.

A templom felszentelése 110 éves évfordulójának jelentőségéről szólt köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet polgármester is, aki Bogárzót lélekemelő egységként jellemezte. – Isten, ember és táj alkot itt közösséget, amelyek a lét alappillérei. Ezeket kutatjuk ma is ezeken az összejöveteleken. A szülőföldünket, a hazánkat és a Teremtőt fürkésszük itt, az angyalos kereszt tövében – emelte ki, majd felhívta a figyelmet a szent hely megújításának fontosságára. Ehhez kérte a közösség összefogását és a nemes cél elindítására egy havi polgármesteri jövedelmét ajánlotta fel az Angyalsóhaj Alapítványon keresztül.

navigate_before
navigate_next

A város első embere köszönetet mondott a szervező Puruczky házaspárnak csakúgy, mint az egykori tanítvány, Németh János László, aki emléklappal készült az alkalomra. Ezen kívül, a jubileumra a Marosvidék Baráti Társaság egy kötet adott ki Bogárzói album, 1907-2017 címmel.

Az ünnepi szentmise után közös ebéddel folytatódott a nap. Az ezt követő színes ünnepi műsorban közreműködött a temesvári Bartók Béla Vegyeskar, és a csanádpalotai Hagyományőrző Néptánccsoport Kékibolyák csoportja. Az egyéni előadók közül Kodrán Sándor klarinéton, Bozsóki Boglárka, Gregsa Hanna, Krizsán Csenge és Orosz Lili fuvolán játszottak, a helybéli lakos Gölöncsér Oláh Nóra pedig népdalokat énekelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.