Hírek Térség

Összeszólalkozott a kendergyár vezetője és a sofőr: egy megállót kihagy a nagylaki busz

Közel egy hónapja nem áll meg a helyközi busz a nagylaki „Kendergyár” elnevezésű végállónál. A buszozni kívánóknak mintegy 900 métert kell gyalogolniuk a következő buszmegállóhoz. A Gyártelepen élők szeretnék, ha visszaállna a régi rend.

Gajáta Fanni – Nagylak

Locskai Zoltán polgármestertől tudtuk meg, hogy a helyközi busz Nagylakon az egyik megállónál nem áll meg. Mint elmesélte, közel egy hónapja állhat fenn a probléma, amelyről őt levélben tájékoztatta egy lakos.

– Úgy tudom, hogy az egyik helyközi busz sofőrje összeveszett a Hungarohemp igazgatójával. A probléma onnan eredt, hogy a sofőr nem megfelelő hangnemben válaszolt, mikor az igazgató megkérte, hogy álljon arrébb, mivel ki szeretne állni. Az üzem vezetője azonnal megtiltotta, hogy a járművek a gyáron belül fordulhasson meg – fogalmazott a polgármester.

A „„Nagylak, Kendergyár” buszmegálló a Gyártelepen található: a járművek a Hungarohemp magánterületén tudtak megfordulni, évtizedek óta. Azonban a konfliktus óta erre már nincs lehetőség. A polgármester elmondta, jelenleg a buszok egy másik megállónál várakoznak, a Gyárteleptől mintegy 900 méterre. Ehhez az utazni kívánóknak át kell kelniük a 4451-es számú főúton.

– Nagyon veszélyes és forgalmas ez az út! Mi lesz, ha majd megkezdődik az elkerülő építése? Hogyan fogunk eljutni a megállóhoz, ha egyáltalán maradhat – tette fel a kérdéseket Takács Andrásné. Hozzátette, a Gyártelepen közel 12 család él, sok időssel és gyermekkel, akiknek egyszerűbb volt, amíg helyben tudtak felszállni a járműre. – Ha csak egy mód van rá, próbálják meg elintézni, hogy visszakerüljön a busz ide hozzánk.

Ezt Horváth Sándor is megerősítette. A férfi szívbeteg, heti két-három alkalommal kell buszoznia Makóra vagy távolabb.

– Szívbeteg vagyok és a lábaim is fájnak. Ide sem volt egyszerű kisétálnom, de most még nehezebb. Néha a kertkapuig is körülményes elmennem, nemhogy a főúton túlra – mondta a férfi. – Jön a tél és a hó, ki a fene fog odáig elsétálni?


Most ide kell kisétálniuk a Gyártelepen élőknek. 

Locskai Zoltántól megtudtuk, a Hungarohemp és a Dakk Zrt. részéről is volt tárgyalás, azonban nem jutottak sikerre. Az önkormányzat ezért felajánlott egy olyan megbeszélést, ahol mind a gyár, mind a busztársaság, mind a település részéről is részt vehetnek  képviselők.

Ahogy a település vezetője, mi is felkerestük levélben a DAKK Zrt.-t, azonban választ még nem kaptunk. Cikkünket frissítjük, ha visszajelzést kapunk.