Makó Színes Térség

Most miért Kiszombornál és Nagylaknál jönnek a migránsok?

Hogy ne üljön nagyon hülyén, ha egy társaságban felmerül a téma. Egy kicsit elmagyarázzuk. Fotó: nyugatijelen.com

MH-Makó térsége

– Nem értem, hogy miért jönnek már szinte naponta Nagylaknál és Kiszombornál és időnként Csanádpalotánál az illegális migránsok?

– Pedig egyszerű, a szerb-magyar határon ott a kerítés, s aki ott próbálkozik, azt az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik vissza. A magyar-román határon nincs kerítés, így itt a zöldhatár is átjárható, azaz elméletileg a próbálkozóknak könnyebbnek tűnik itt átszökni. És nem csak a makói térségben, de a Békés megyei határszakaszon is próbálkoznak.

– Hogy lehet ezt megakadályozni?

– Egyrészt a magyarok szorosan együttműködnek a román határvadászokkal, volt hogy az utóbbiak szóltak, hogy már a magyar oldalon vannak a migránsok, másrészt meg különböző technikai eszközökkel.

– Tudom, ez a hőkamera, meg az éjjellátó…

– Van még ezen kívül más eszköz is, de hogy mi is az, azt a szerdai testületi ülésen Szilasi Horvát Jenő rendőr-ezredes nem akarta elárulni. Elmondta azonban, hogy átlagos az elfogott migránsok száma a megyében, csak akik jönnek, azok most nem a szerb, hanem a román határszakaszon próbálkoznak. És megnyugtatott mindenkit, jelenleg is működik a műveleti törzs, mely nagyon gyorsan át tudja vezényelni a rendőröket a szükséges helyre. Hangsúlyozta: a rendőrök és a honvédség a megyében megfelelően el tudják látni a határ védelmét. Minimális a zöldhatáron át érkezők közül azok száma, aki 1-2 kilométernél beljebb tudnak jutni az országba, ahol aztán elfogják őket. Akik Románia felől jönnek, azokat visszaadjuk a románoknak, ők pedig a temesvári, gyurgyevói vagy bukaresti menekülttáborba viszik őket. Igaz az nyitott, könnyen meg lehet onnan szökni.

– Pedig én tartok tőlük, biztos a bűnözés is gyakoribb lett miattuk.

– Ennek is az ellenkezőjét mondta ugyanitt Palicz András városi rendőrkapitány, hiszen miután kevesebb makói rendőrt vezényelnek a határra, több szolgál a városban és a környező településeken. Így csökkent a bűncselekmények száma. Ugye senki sem szeretné, ha gyorsan fülön csípnék.

– Ott voltam egy korábbi makói fórumon, ahol azt javasolta egy idősebb férfi, hogy telepítsenek aknazárat a határra, ahogy tették ezt fiatal korában, oszt hagy robbanjanak fel a migránsok.

– Az még Rákosi alatt lehetett. Több ok miatt nem volna jó ötlet, s csak az egyik, hogy nemzetközi egyezmény tiltja. Talán a legfontosabb, hogy a romániai vagy szerbiai magyarok ezt úgy élhetnék át, hogy erőszakkal elvágja tőlük magát az anyaország. Meg hát igencsak furcsán nézne ki egy ilyen két uniós tagország Románia és Magyarország között.

– Tulajdonképpen honnan jönnek és mit akarnak itt a migránsok?

– Elsősorban a háborús övezetekből, Afganisztánból, Irakból és Szíriából érkeznek, de jöttek már törökök és afrikaiak is. A legtöbben gazdasági menekültek, azaz a jobb élet reményében indulnak útnak, s a gazdag nyugat-európai országokba igyekeznek.

– Ismét tízezrekre számíthatunk?

– Szerencsére már nem. A terrorveszély és a terrortámadások miatt már a nyugati országok sem nagyon szívesen látják őket, sőt már Németország igyekszik is megszabadulni egy részüktől. Pedig ők indították el az újkori népvándorlást. Egyébként az idén csak 783 illegális bevándorló érkezett hazánkba. A Szerbia és Románia felőli fenyegetettség miatt azonban nálunk jövő márciusig érvényben marad a migrációs válsághelyzet. Ráadásul az Európai Bizottság is immár a magyar állásponton van: ott kell segíteni az embereknek, ahonnét útnak indultak, hogy ne jöjjenek még többen