Új öntözési rendszer épül ki a két település között, Orbán Viktor ma levelet ír Jean-Claude Junckernek a határvédelemmel kapcsolatos 185 milliárdos támogatási igénnyel, s már az Európai Bizottság is osztja a magyar álláspontot, miszerint nem megszervezni, hanem megállítani kell a bevándorlást. A 3 gyermekes családok lakáshitelét egymillióval csökkenti az állam. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH összefoglaló
Orbán Viktor miniszterelnök ma Jean-Claude Junckerhez fordul, tekintettel arra, hogy az európai határok védelme és szolidaritás egyaránt fontos dolog. Magyarország a migrációs válság kezdete óta tartja magát a Schengeni határok védelméhez – jelentette be a mai kormányinfón Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem túlzás azt állítani, hogy az európai állampolgárok biztonságát a magyar rendőrök és katonák is megteremtik és a magyar adófizetők finanszírozzák. Ez 800 millió euróba került, 270 milliárd forintos költségnél tartunk az elmúlt 2 évben. Ez komoly kihívást jelentett a magyar költségvetésnek, a kormány egyedül finanszírozta ezt. Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan Magyarország esetében is járuljon hozzá a költségekhez az Európai Bizottság, 50%-os arányát fizessék ki ennek a költségnek, vagyis 400 millió eurót, hiszen hazánk nem csak saját magát, hanem meggyőződésünk szerint Európa minden polgárát védi. Magyarország a migrációs válság kezdete óta tartja magát a Schengeni határok védelméhez – folytatta a miniszter, aki megemlítette itt a határvadászokat és a kerítést.

A magyar kormány továbbra is azt képviseli, nem megszervezni, hanem megállítani kell a bevándorlást, az itt tartózkodókat vissza kell szállítani származási országokba, s ott segíteni rajtuk. Két év kellett ahhoz, hogy az Európai Bizottság is elfogadja ezt az álláspontot. A miniszter elmondta, a kormány arról is döntött, hogy jövő március 7-ig fenntartja a migrációs válsághelyzetet, miután a román és a szerb határokon jelen van még az illegális bevándorlás.

– Jövő héten arra számítunk, hogy kvótaügyben megszületik az Európai Bíróság döntése. Augusztus 30-ig összesen egyébként már csak 783 illegális bevándorló érkezett köszönhetően a határkerítésnek. Lázár János közölte: jelentősen, 140 milliárddal több volt az idén az eddigi adóbevétel, mint tavaly, jelentősen javult az ország gazdasági helyzete, csökkent az államadósság, jelentősen javultak a foglalkoztatási adatok, most kevesebb mint 200 ezer munkanélküli van. 2010-ban 10-12 százalékos volt, most 4 százalék a munkanélküliek átlagos aránya. A közfoglalkoztatottak száma idén 40 ezer fővel csökkent, miután az emberek piaci viszonyok közé mennek dolgozni. A reálbérek több mint 10 százalékkal növekedtek az idén. Jövőre több mint 138 ezer forint lesz a minimálbér. Most 300 ezer forint a bruttó átlagkereset, 2010-ben ez 200 ezer forint volt. Mindez a kereskedelemben és a belső turizmusban is jelentkezett – sorolta a miniszter, hozzátéve jelentősen meglendült az uniós források kifizetése.

Lázár János elmondta 80 méter mélységig ingyenesen lehet kutat fúrni, majd csak a következő évtizedben azokat regisztrálni. A korábban befizetett díjakat most fizetik vissza. A kormány152 kistelepülésnek nyújtanak támogatást út-, járda-, óvoda- és játszótér fejlesztés érdekében. Elmondta, harmincnégy-negyven százalékkal több beruházás van Magyarországon 2017-ben, mint 2016-ban. Hozzátette, a kormány ehhez úgy járul hozzá, hogy támogatásokat biztosít. Az iskolakezdésről elmondta: az elmúlt években jelentős támogatást kaptak a gyermekkorú gyerekekkel élő családok, most kilenc évfolyam kap ingyenesen tankönyvet, ami „óriási előrelépés”, mivel ez több mint egymillió gyereket jelent. Hozzátette: a gyerekek több mint fele ingyenesen étkezik a magyar oktatási rendszerben, óvodákban és iskolákban. Lázár János közölte, aa kormány döntött arról, Apátfalva és Mezőhegyes térségében új öntözési rendszert épít ki, mely 27 ezer hektárt érint. Azt is bejelentette, hogy 3 vagy annál is több gyerekes házaspárok jelzálog hiteléből a harmadik és azt azt követő gyerekek után gyermekenként 1-1 milliót vállal át a kormány.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest