Hetek óta nagy a sürgés-forgás a MÁRIS Holland-Magyar Gyorssegítő Szolgálat Harkakötöny melletti tanyáján. Idén már huszonharmadik alkalommal fogadja vendégeit az üdülőtanya, ahová nemrégiben a Szivárvány otthon lakói is ellátogattak.

A tavaly elhunyt Tóth Györgyné, Kovács Erzsébet, a MÁRIS Holland–Magyar Gyorssegítő Egyesület alapítója, az egyesület elnöke több mint 20 éve családja közreműködésével kezdte el kiépíteni a sokak által ismert, Harkakötöny közeli MÁRIS tanyát. A létesítmény a szegény, rászoruló, főként értelmi fogyatékkal élők embereknek nyújtott évtizedeken át pihenő és kikapcsolódási helyet.

1993-ban Erzsi néni vezetésével alapítványt hoztak létre, amely tulajdonába került a tanya és az alapítók nevének kezdőbetűiből a MÁRIS tanya nevet kapta. Mára 3 hektár területen, egy csodálatos mesebirodalom megjelenítésével, lakó, pihenő és közösségi épületekkel működik pihenő komplexum a MÁRIS tanya, amit egy erdő vesz körül. Magyarországon nincs más magántulajdonban lévő hasonló létesítmény, amely ellenszolgáltatás nélkül működik ezzel a feladatrendszerrel. Tóth Györgyné, Erzsi néninek a fizetség a MÁRIS tanyán megforduló gondozottak mosolya, vidám felszabadult arca volt. Ettől élt teljes életet, ezek a pillanatok okoztak életörömöt számára. Erzsi néni boldogságot lelt abban, hogy önzetlenül segíthet, adhat.

Erzsi néni félelme volt, mi lesz, ha már ő nincs? Gyermekei próbálták nyugtatni, a hagyomány folytatódik majd. Erzsi néni igazi, őszinte altruista szemlélete valóban tovább él. Lánya, Tóth Erzsébet kedvessége és odaadó szeretete azt az érzetet kelti az emberben, hogy semmi sem változott. A nemes cél, az adományozás öröme, a szeretet folyama ugyanúgy egység, miáltal Erzsike néni most is itt van velünk.
A szolgálat az országban százhúsz szociális otthont, gyermek- és pszichiátriai intézetet támogat. Önkénteseik hetek óta dolgoztak, rendezték a több hektáron fekvő mesevárost, játszótereket, hálótermeket, fürdőépületeket, hogy a szezonnyitásra minden rendben várja az ide kiránduló gondozottakat.

Augusztus 10-én a hódmezővásárhelyi Csongrád Megyei Szivárvány Otthon gondozottjait látta vendégül a MÁRIS tanya szeretetszolgálata. Az intézmény lakói sok éve már, évi rendszerességgel élvezhetik Erzsike vendégszeretetét és odaadó gondoskodását. A reggel 9 órára érkező különjáratú autóbuszt az idén is végtelen jókedvvel fogadta a 40 gondozott, a 9 kísérőjükkel egyetemben. Odafele a csapat kissé eltévedt, ezért a szokásosnál valamivel hosszabb lett az út, a két és félórás utazás azonban egyáltalán nem akadályozta a gondozottakat, hogy azonnal birtokba vegyék a játszóteret.

Hagyomány már, hogy a MÁRIS tanya intézménye, apró adományokkal is támogatja a sérült embereket, akiket vendégül lát. A lakók hálatelt szívvel válogattak az apró játékok, plüssfigurák és adományozott ruhaneműk között. A játék öröme és a tanyasi friss levegő hamarosan meghozta a látogatók étvágyát is. A nagy melegben, könnyű ebéd után, Erzsikéék fagyival, kávéval és üdítőkkel kedveskedtek a társaságnak. Ebéd után, bármennyire is szerették volna, további játékra már nem volt lehetőség, indulni kellett. A Szivárvány Otthon csapata a késő délutáni órákban érkezett haza Hódmezővásárhelyre telis-tele a játék és az utazás örömével. Szép példája ez a gondoskodó figyelemnek és az empátiával átitatott emberi jóindulatnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest