Makó Színes

Tíz erdei fülesbagoly töltötte a nyarat a SZIGNUM-ban

Feltehetően nem nyári kurzuson vettek részt vagy a tudásvágy hajtotta őket, sokkal inkább az iskola szünetbéli csendje vonzotta tollas barátainkat. Fotó: Mészáros Ildikó

Szabó Anita – Makó
– Véletlenül vettem észre a baglyokat az egyik júliusi estén, az udvaron lévő fák sűrűjében. Azután már figyeltem őket, nagyon aranyosak voltak. Egy alkalommal a földre szállva nézelődtek, sőt kettő az ablakom előtti erkély korlátján időzött – számolt be megfigyeléséről Nyúl Patrícia M. Fidelis nővér, aki szerint változó létszámban, de minden nap volt a SZIGNUM területén erdei fülesbagoly a nyáron.

A tudás jelképeinek tartott szárnyast mégsem az alma mater közelsége vonzhatta, sokkal inkább a csendes, védett hely. Ezt valószínűsíti, hogy a tanévkezdéssel fokozódó mozgás hatására a számuk csökkent. Egyet mégis sikerült lencsevégre kapni, aki láthatóan kissé álmatagon, de békésen tűrte az érdeklődést a fenyőfa ágai között. – Ragadozó, szigorúan védett madarunk, itt az Alföldön nagyon gyakori az előfordulása. Ha úgy haladunk el mellette, hogy azt hiszi, nem vettük észre, akkor nem repül el. Tollfülei vannak, kiváló hallásuk is segíti a táplálékszerzést – avatott be Puskás Kornél a faj jellemzőibe a SZIGNUM történelemtanára, akinek hobbija az ornitológia. Ő volt az, aki aktívan bekapcsolódott a tavalyi kuvik mentőakcióba is.

Mint ahogyan arról is hírt adtunk, az előző tanév végén diákok fedeztek fel az iskola kertjében, egy valószínűleg fészekből kiesett kisbaglyot. Rögtön el is nevezték – tévesen, hisz nem erdei fülesbagoly volt – dr. Bubónak. Többször igyekeztek az elárvult madarat biztonságba helyezni, így került végül a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába.

A mostani helyzetben erre nem volt szükség, a valódi tollas doktor a társaival csak a pihenőidejét töltötte a SZIGNUM-ban. Ebbéli tevékenységükkel lassan egyedül maradnak, hisz az iskola dolgozói és tanulói, más intézményekhez hasonlóan, már gőzerővel készülnek a tanév indulására.