Hírek Makó

Jelentősen emelik a 70 éven felettiek és az iskolások támogatását

Nem csak karácsony, de húsvét előtt is kapnak 10-10 ezer forintot a 70 év feletti makóiak, illetve 3-ről 5 ezer forintra emelik jővő évtől a beiskolázási támogatásokat – döntött róla a képviselő-testület. 20 százalékkal csökkent a közmunkások száma, az illegális migránsok pedig nem veszélyeztetik a makói térséget – derült ki a mai testületi ülésen. A Kígyó Patika Bt. bérleti szerződését határozatlan idejűvé tették.

Korom András – Makó

A 70 éven felüliek ne csak karácsony előtt kapjanak 5 ezer forintos Erzsébet-utalvány, de húsvétkor is kapjanak ilyet, de mindkét alkalommal 10-10 ezret – javasolták a testület fideszes képviselő csoportja a mai testületi ülésen. Török Miklós (DK) képviselő azt kérte, hogy ez ne a kampány része legyen. Czirbus Gábor alpolgármester erre azt mondta, hogy az egyéni körzettel rendelkező képviselők vitték ki tavaly az Erzsébet-utalványokat, Gáspár Sándor és Marosvári Attila sem fideszes és ők is vitt ilyet. Török erre azt mondta, hogy fideszes képviselőket ábrázoló üdvözlőlap is volt a borítékban.
Marosvári Attila (PSZM) képviselő szerint jó lett volna ezt bizottsági ülésen látni, mert jelentősen érinti a költségvetést, s most ad hoc kellene dönteni. – Meg fogom szavazni, de azt javaslom, ne most döntsünk erről, s differenciált legyen a támogatást, ugyanis tavaly volt olyan nyugdíjas, aki visszaadta, hogy azt rászorulóknak adjuk, s akadtak olyanok is, akiknél sokkal többnek is helye lenne.
Farkas Éva Erzsébet polgármester erre közölte, összesen 3200, 70 év feletti nyugdíjas él Makón. – Volt egy korábbi hasonló indítvány is, de komoly aggályok merültek fel a differenciálás miatt. Szabó Sándor, a jegyző iroda vezetője elmondta, a korábbi javaslat 65 évre vitte volna le a támogatottak körét, de a differenciálást nem varrta el a 70 év fölöttiek körében. Ezért nem került a testület elé az indítvány.
A polgármester elmondta, nem differenciáltak a járdaprogramban, a bébikötvényekben sem, “mert minden makóit ugyanolyan fontosnak tartunk“.

Vargáné Nagy Éva, a pénzügyi csoport vezetője elmondta: az idén csak 5000 forinttal kell megtoldani a karácsonyi utalványt, jövőre pedig a támogatás összege 64 millió forintra duplázódik meg. A testület elutasította Marosvári módosító indítványát, s elfogadták a javaslatot. A Fidesz frakció a beiskolázási támogatást a jelenlegi 3000 helyett 5000 forintos támogatást javasol a következő évtől. A testület ezt megszavazta, ahogy egy kutyafuttató létesítését is.

A mai testületi ülés legelején köszöntötték – távollétében – a pedagógus szolgálati emlékérmet kapott Karsai Ildikót, a Natura Marosmenti Művésztelep vezetőjét, illetve Daróczi Szilviát (a címlapképen), a Bartók tanárát, aki megyei közgyűléstől vehette át a Csongrád megye Kultúrájáért és Közneveléséért kitüntetést.

Farkas Éva Erzsébet polgármester ezt követően arról beszélt, hogy a társulás döntött arról, hogy újabb 1 milliárdos kérelmet nyújtson be a kormányhoz az ivóvízminőség-javító programmal kapcsolatban. – A 3,8 milliárdos projekt megmentése az elsődleges célunk – fogalmazott a a társulás elnöki teendőit is ellátó polgármester. Erre a célra tavaly már kaptak több mint 559,5 millió forintot. A szükséges műszaki tartalomról Katona Zsolt készített tenderdokumentációt, melyben újabb kutak fúrása, hálózatrekonstrukció, s a jelenlegi rendszer technológiai javítása szerepel.

A polgármester elmondta, vizsgálóbizottsági egyeztetések is folytak a minisztériummal, a kivitelezővel és az üzemeltetővel. ÁNTSZ álláspontja szerint pedig a jelenleg biztosított víz egészséges Makón, illetve a programban résztvevő környező kistelepüléseken.
Napirend előtt Czirbus Gábor a Hagymaház, a Návay és az Erdei téri sportpálya felújításáról is szólt. Elmondta, hogy az utóbbi ünnepélyes átadását a következő hetekben rendezik. Az MLSZ ígérete szerint pedig novemberben kezdődhet a Pulitzer sétányon a műfüves pálya építése.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP), a tanévkezdésről és a könyvekkel kiosztott iskolakezdési támogatásokról szólt, majd a levéltár építésével kapcsolatban elmondta: 5 kivitelező jelentkezett, közülük három makói. Ezt a munkát is hamarosan elkezdik. – Ezzel méltó választ kapnak azok a kritikusok, akik szerint semmi sem történik a városban – tette hozzá.

Kádár József (Fidesz-KDNP) az újvárosi rendelő felújításáról és a közmunkások által megtermelt hagyma és krumpliosztásról szólt, Toldi János (Fidesz-KDNP) örült, hogy látványosan beindult a könyvtár építése. Weszelyné Véghseő Henriett pedig azt mondta: a nyári szünet idején sem felejtkeztek el a rászorult gyerekekről, 184-et étkeztetett nyáron a város. – És fantasztikus dolog volt, hogy megvalósult a szelfipont, melyből Maros parton és a főtéri szökőkút mellett is lesz – árulta el.

Farkas Éva Erzsébet a térségben szinte naponta felbukkanó migránsokról elmondta augusztus 1. és 27-e között 176 illegális belépőt fogtak el. Szilasi Horváth Jenő rendőr-ezredes és Palicz András városi rendőrkapitány a jelenlegi migránshelyzetről elmondták: sem bűnügyi, sem közbiztonsági hátrány nem érte eddig miattuk Makót. A határhelyzetet a készenléti rendőrség megoldja. A makói rendőröket már nem kérik a korábbi számban a határra. A biztonsági határzár 2015-ös elkészülte után tudták, hogy az eltereli a migránsokat. Szilasi Horváth Jenő hangsúlyozta: Átlagos az elfogási szám a megyében, csak akik jönnek, azok most nem a szerb, hanem a román határszakaszon próbálkoznak. Megnyugtatott mindenkit, jelenleg is működik a műveleti törzs, mely nagyon gyorsan át tudja vezényelni a rendőröket a szükséges helyre. Hangsúlyozta: A rendőrök és a honvédség a megyében megfelelően el tudják látni a határ védelmét. Minimális a zöldhatáron át érkezők közül azok száma, aki 1-2 kilométernél beljebb tudnak jutni az országba, ahol aztán elfogják őket. – Makói lakosként én is nyugodtan hajtom a párnára a fejem – mondta.

Török Miklós (DK) hangsúlyozta: – Az ellenzék dolga, hogy kicsit kritizáljon, azaz most egy kicsit szemétkedni fogok. Ha a zöld- és a kommunális hulladékot egyben viszik el, mi motiválja akkor a külön gyűjtést? A DAREH-től bérelt kukákat pedig nagyon nehezen ürítik – tette szóvá.

Siket Tibor a műszaki iroda vezetője válaszként elmondta: valóban sok a rossz állapotú konténer a lakótelepeken, ezeket ősszel kicserélik. A zöldhulladék szállítása külön kell, hogy történjen, egy a képviselő által esetről tudott.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) szóvá tette, hogy nagyon sok panasz érkezik, hogy nem jó a közvilágítás több utcában. 4 telefonszámon is lehet ezt bejelenteni, de ezeket vagy nem veszik fel, vagy rögzítik a panaszt, de nem tudják megmondani, mikor hárítják el a hibát. A Sírkert utcán 6-7 kandeláber nem világít – mondta. Felháborodott, hogy az augusztus 20-ig tűzijáték idején némelyek felálltak az országzászló emlékműre, de polgárőrök sem szóltak rájuk. Szabó Sándor, a jegyzői irodavezető elmondta: hamarosan kamerát szerelnek fel ide.
Ezt követően Barna Gábor, a Városmarketing iroda vezetője adott tájékoztatást a város népszerűsítéséről.
Farkas Éva Erzsébet arról beszél, hogy júliusban megkezdődött a Honvédban a 219 milliós életminőség javító program, s remélhetőleg pénteken fogadja el a megyei közgyűlés a Honvéd 700 milliós fejlesztési programját, s azt csak azután fogják felterjeszteni.
Tóthné Balázs Andrea szakmai vezető a Honvéd szoftprogramról szólva elmondta: július 1-től szeptember 30-ig 154 honvédi lakost akarnak bevonni a 36 hónapon át tartó programba,mely eredményeként az az ott lakók integrációját szeretnék elérni. De több program is indul, mielőtt a közösségi ház jövő ősszel meg nem épül.

Nagy Nándor, a Városgazdálkodási Nkft. ügyvezetője a Start közmunkaprogramról elmondta 450 millió forintból 171közfoglalkoztatott alkalmazását tervezik. Nagyon nehezen tudják feltölteni a létszámokat, a szakképzett munkaerő távozott, 20 százalékos a közfoglalkoztatottak számának csökkenése az elmúlt években. A testület elfogadta a Galamb iskola fűtésének gázról termálra való átállítását, mely két év alatt megtérül. És jóváhagyta a távhővezeték építést a Nagyér csatorna és a Szent János téri kollégium között.
Kígyó Patika szerződésével kapcsolatban Török Miklós azt javasolta, hogy határozatlan idejű helyett csak 10 éves bérleti szerződést kössön a gyógyszertár működteté bt-vel.
Kurunczi Péter elmondta: 19 olyan üzlethelyiség van, amellyel határozatlan idejű szerződést kötött a város zömében a ’90-es években . A A Kígyó patika kedvezőtlen beosztású üzlethelyiségben működik. Marosvári Attila (PSZM): aggályát fejezte ki a határozatlan idejű szerződés miatt, szerinte precedens értékű lehet a döntés. – Semmi bajom a patikával, általánosan szólok. 10 éves szerződést támogatott, ahogy a városközpontban működű másik patikáé is – mondta.

A testület végül elutasította Török Miklós módosító javaslatát, a határozatlan szerződést megszavazta.

Meghosszabbították a Maros-parti üdülőterületek pályázatát. 9-re írtak ki pályázatot július 31-ig 7-en pályáztak. Hiánypótlást kértek a pályázóktól, emiatt hosszabbították meg szeptember 17-ig az elbírálás határidejét.

 

One Response

  1. Már eddig is sok támogatást kaptak a nyugdijasok. Erzsébet utalvány, ingyen kuka bálak.
    A fiatal felnőttek meg semmit.

Comments are closed.