Hírek Makó

Termálra állítják át a Galamb gázfűtését

25 milliós visszatérítendő támogatás kap az üzemeltető Városgazdálkodási Nkft. és még 13 millióba kerül elvezetni az iskolához a termálvizet. Persze, csak ha jóváhagyja mindezt a szerda délelőtt 9-kor kezdődő ülésén a helyi képviselő-testület. A képen az iskola fűtési beállításai.

Korom András – Makó

A „Solar korszak a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában” 350 milliós programban vállalt kötelezettséget az iskolaépület tulajdonosaként a makói önkormányzat. Hogy a Galamb elavult gázkazánjai helyett termál vízzel fűti majd az intézményt. A kollégiumi részben működő kazánokat idén márciusban üzemeltetésre visszakapta a város, mely a horribilis üzemeltetési költségek miatt a gázkazános fűtést termálvizesre kívánja átalakítani. Ez az átalakítás, az üzemeltetést végző Városgazdálkodási Nkft. adata szerint 25 millióba kerülne.

A makói képviselők a szerda délelőtt 9-kor kezdődő ülésükön döntenek arról , hogy ezt az összeget visszatérítendő kölcsönként 2020. december 31-i visszafizetési határidővel biztosítják-e a városi cégnek.

Valószínű, hogy igen hiszen a fűtés átalakításával évente 10 milliót takarítanak majd meg. Ebből az összegből ráadásul 6 millió a gázfogyasztástól független állandó költség. (3 millió a gázóra alapdíja, 3 millió a 2 fűtő bére).

13 millió forintot pedig arra költenének, hogy megépüljön a Galamb fűtéséhez szüksége termálvíz-vezeték hálózat felújítása, mely egyben a Hagymatikum bővítése utáni szállodafejlesztés(eke)t és képe lesz ellátni. Az a vezeték a fürdőben lévő aknából indulna, a Nagyér-csatorna fedett árkában haladva érné el a Szent János téri kollégium hőközpontját.