Hírek Makó

Rétestésztaként nyúlik az üdülőtelek pályázat

Hét pályázat érkezett be a Maros-parti üdülőtelkekre, hiánypótlás miatt azonban várhatóan tolódik az elbírálás. Hogy marad-e a visszavásárlási opció, csak a végleges szerződésből derülhet ki.

Nagy Szabolcs – Makó

Az önkormányzatnak az augusztusi testületi ülésen kellett volna elbírálnia az üdülőtelkekre érkezett pályázatokat, azonban a város honlapján látható előterjesztés alapján ez várhatóan nem történik meg. A Farkas Éva Erzsébet által benyújtott javaslat szerint ugyanis az elbírálási határidőt 15 nappal meg kell hosszabbítani – a hiánypótlások miatt.

A pályázatok beadási határideje július 31. volt, ekkor meg is kérdeztük az önkormányzatot, hány érdeklődő jelentkezett, azonban a polgármesteri hivatal a pályázók számát sem mondta el nekünk, arra hivatkozva, hogy a döntés meghozataláig nem adhatnak ki információt. Az előterjesztésből azonban az is kiderül, hogy 7 pályázat érkezett be, ez alapján úgy tűnik, csak azok tettek ajánlatot, akiknek most is az üdülői állnak a telkeken.

A tulajdonosok viszont jól ismerik egymást, azt mondják nem tudják kinek kellett hiánypótlást beadnia, de a pályázatbontás óta eltelt időben ezt megtehette volna. Kettejükkel beszéltünk személyesen, őket erre nem szólították fel, és arról sem kaptak hivatalos értesítést, hogy nem lenne érvényes a pályázatuk.

– Nem hallottam még, hogy elnapolják a döntést, mindannyian azt reméltük, hogy augusztus végére lezáródhat ez az egész. – mondta el kérdésünkre csalódottan Varga József, aki azt is hozzátette: akkora bonyodalom lett már ebből a pályázatból, mintha legalábbis az Országházat akarnák eladni.

Mint korábban megírtuk, a tulajdonosok leginkább azt kifogásolják, hogy az önkormányzat által kiküldött szerződés tervezetben szerepel egy visszavásárlási opció. Az ő álláspontjuk szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben a város ezzel élni akar a következő két évben, akkor a telekkel együtt viszik a rajta álló üdülőket is. Az önkormányzat ezt később cáfolta, de ez továbbra sem győzte meg a tulajdonosokat. A korábban kiküldött dokumentum azonban csak egy tervezet, nem a végleges szerződés.

– Ezt szerintem nem lehet másképpen értelmezni. Amikor a pályázatomat nyitották ki, nekem is azt mondták, hogy nem akarják majd visszavásárolni, de a szó elszáll, az írás megmarad. Oda az van leírva, hogy elveszíthetjük a tulajdon jogunk. Ehhez nincs mit hozzáfűzni – mondja Szakács Istvánné.

Az önkormányzat és a tulajdonosok álláspontja tehát úgy tűnik az elmúlt több mint egy hónapban gyakorlatilag semmit nem közeledett egymáshoz. Mindkét tulajdonos azonban akivel beszéltünk azt is hozzátette, hogy a visszavásárlási opció kapcsán Lázár Jánost, a térség országgyűlési képviselőjét is szeretnék megkeresni.