Makó Színes Térség

Kétszázan a csókási találkozón

Egy évtizedes történetét ünnepelte augusztus utolsó hétvégéjén a Csókásiak Találkozója. A jubileumi alkalomra emléklap és fényképfüzet készült.

Szabó Anita – Makó-Csókás

Csókás sokak számára mára ismeretlen hely, pedig a téeszesítés előtt virágzó tanyaközpont volt, Csongrád és Békés megye határán, az igási úton haladva. Mára teljesen elnéptelenedett és jelenleg egyetlen lakosa sincs. Az egykori lakóhelyek elpusztultak és a környék kietlenné vált. A korábban itt élők közül sokan beköltöztek a legközelebbi két településre, Makóra és Békéssámsonra. A volt lakosok és hozzátartozóik kezdeményezésére szerveztek találkozót először 2008-ban.

– Csak egyetlen kereszt állt itt akkor, pedig valaha ez volt a központja Csókásnak, templommal, iskolával, bolttal és körötte több száz tanyával. Folyamatosan épült ki és szépült az emlékhely, ami mostanra méltó környezetet biztosít az évenkénti összejöveteleknek – mondta Szabó Jánosné Rózsika szervező, aki maga is Csókásról származik. Az ő édesapja, Szekeres Feri bácsi volt az ötletgazdája az eseménynek, amely egy évtized után komoly hagyománnyá vált.

navigate_before
navigate_next

A jubileumi alkalom védnöke, Farkas Éva Erzsébet makói polgármester megköszönte az egykori lakosok példamutató összetartását, kiemelte a közösségi munka jelentőségét és értékét. A jubileumi eseményre az önkormányzat támogatásával, a József Attila Múzeum gondozásában „Csókási képek” címmel egy kiadvány is készült.

Az emlékműnél tartott búcsús programon énekelt Cseh Antal operaénekes, valamint koszorúztak a fél évszázada és hatvan esztendeje végzett egykori diákok is. Ünnepi beszédet Oláh József, az első találkozó szónoka tartott. Visszaemlékezett az egykori szép élményekre és felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára is.

A nap az igási Koccintóban folytatódott, ahol felléptek a Maros táncegyüttes tagjai. Az ebédet közös fotó készítése és tombolahúzás zárta. A 2017-es Csókási Találkozón több mint kétszázan vettek részt és a szervezők reményei szerint, megrendezik jövőre is.