Mint ahogy korábban hírt adtunk róla, a Hagymaház egyik hátsó tornyát felállványozták. A munkálatok már zajlanak, 130 milliót fordítanak a felújításra mely októberig tart.

Gajáta Fanni – Makó

Még tavasszal jelentette be a makói városvezetés, hogy a Hagymaház felújítására 130 millió forintot tudnak fordítani, Lázár János országgyűlési képviselő jóvoltából. A munkálatok megkezdődtek, s az épület kritikus pontjai felújítására fordítják ezt az összeget.

A Makovecz Imre tervezte épület – a kora ellenére – komoly tetőszerkezeti problémákkal küzd, ezért is döntöttek amellett, hogy a kormányzati pénzt főképp arra kell fordítani. Az már biztos, hogy másfajta pala kerül fel, illetve hőszigetelik is, hogy az épületből ne szökjön ki a meleg. Emellett hófogót is telepítenek fel, amelyet az elmúlt telek tapasztatai alapján ítélték meg.

Czirbus Gábor alpolgármester elmondta, 160 négyzetméter üveget cserélnek ki a négy toronyban, 1730 négyzetméter fal- és 910 négyzetméter fafelület újul meg. Hozzátette, a faelemeket folyamatosan kezelni kell.

Zsámboki Erika, a Hagymaház igazgatója kiemelte, már készülnek a felújítás utáni időszakra: várhatóan október elején nyitják meg a látogatók és érdeklődők előtt a Hagymaházat. Az őszi szezont az Óperencia-bérlettel kezdik meg, mely az óvodásoknak szól, de a Maros Táncegyüttes is fellépéssel készül. A Dumaszínház és a Héttorony Fesztivál is már szervezés alatt áll.

– A mozi visszaállítása még folyamatban van, ugyanis ennek az előkészítése több hetet is igénybe vesz – tette hozzá az igazgató.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest