Igazi különlegességekre bukkantak a József Attila Múzeum udvarában, amikor információs táblákat készítettek a növényekhez, szobrokhoz és épületekhez. A legérdekesebb az amerikai és a selyem mamutfenyő.

Gajáta Fanni – Makó

A könnyebb tájékozódás érdekében információs táblákat helyeztek ki a skanzenbe: az épületek és a szobrok mellett a növényeket is megjelölték. Szikszai Zsuzsanna, a múzeum igazgatója elmondta, erre azért is volt szükségen, mivel többen egyedül indulnak el felfedezni az intézményt és annak udvarát, de ezekkel a táblákkal sokkal több információhoz jutnak a látogatók.

A múzeum kertje egy kisebb arborétummal is felér. A jól ismert hazai növények mellett – például dió-, szilva- és meggyfa, illetve bodza- és orgonabokor – igazi különlegességeket is rejt a skanzen. Az igazgató elárulta, a Magyar Természet Napján kiderült, igazán egzotikus növényeket rejt a múzeum kertje.

– Ezek a növények Ázsiából, Amerikából és Japánból valóak, úgyhogy azt gondolom, egy igazi mini arborétumunk van – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna. A táblákon magyarul és latinul találhatóak a növények és a fák nevei.

Az udvarban többek között japán som, süveges fenyő, arizonai cédrus, selyem és amerikai mamutfenyő is található. A növényeket valószínű az egykori dolgozók is ültették az udvarban, miután a jegenyetujákból több már elpusztult az 1980-as és 1990-es években. Illetve, a szarvasi arborétum igazgatója is hagyott néhány különleges cserjét a múzeumban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest