Szeptembertől már nem intézményvezetőként, hanem egyszerű tanárként dolgozik a József Attila Gimnáziumot 22 tanéven keresztül igazgató Rója István, aki szerint csak politikai oka volt, hogy menesztették az igazgatói székéből.

MH-Makó

Nem volt innovatív a pályázata – ezzel az indokkal nem támogatta Rója István igazgatói pályázatát a makói képviselő-testület, s hiába indult egyedüliként az igazgatói pályázaton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási államtitkára, azaz Palkovics László júliusban úgy döntött – figyelembe véve a véleménynyilvánításra jogosultak véleményét, valamint a fenntartó véleményét – hogy eredménytelennek nyilvánította az eljárást. A döntés – indokolta az államtitkár – az intézmény jövőbeni működését szolgálja, a megújítás jegyében született.

A képviselő-testület véleménye szimpátiatüntetést generált Rója István mellett, melyen az összes makói ellenzéki párt vezetője részt vett.

A 22 év után leváltott vezető több sajtóorgánumokhoz is elküldött levelében megköszönte a bizalmat és a közös munkát azoknak a kollégáknak, diákoknak, szülőknek, hivatalnokoknak, akikkel 1995 óta együtt dolgozott. Kitér arra, hogy Lázár János országgyűlési képviselő az ő ügyéről nyilatkozva az állami fenntartóra hivatkozva azt állította, hogy az iskola színvonala folyamatosan csökkent. Rója István szerint ez rosszindulatú és sértő megállapítás, mert nem volt olyan elemzés, amely ezt vizsgálta volna. A hét év alatt az iskolával kapcsolatban állt négy fenntartónak a mindennapi működtetés is sokszor feladta a leckét.

Rója szerint a sötét középkor volt, amikor egy tanévet a Megyei Intézményfenntartó Központhoz tartozott a gimnázium. „Ahogy a népnyelv mondja: se pénz, se posztó. Néhány levélváltás volt az éves kapcsolatunk. Ezután jött a Makói KLIK, melynek igazgatója Farkas Éva Erzsébet (Makó jelenlegi polgármestere – a szerk.) volt. Két tanévben költségvetésünk sem volt. Örültünk minden nyert pályázatnak. Egyik ilyen alkalommal a pályázati program kezdetén kértem a KLIK-től a pénzünket. A Makóra utalt pénzzel nem tudtak elszámolni. A határidő szorításában innovatív tantestületünk tagjaival adtuk össze a szükséges anyagi erőt, és valósítottuk meg tanulóinknak a pályázatban leírt programot, megtartva megszokott színvonalunkat.

Rója István úgy véli, azért nem hosszabbították meg igazgatói megbízását – bár csak egyedül pályázott arra – mert kollégáival együtt aláírta a miskolci pedagógusok oktatáspolitikai vitairatát. Azaz szerinte politikai döntés született tehát, amit kár szakmainak feltüntetni.

Vajon a képviselőink tudják-e, hogy a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas vendégprofesszorának makói gimnazista volt a tolmácsa? Értesültek-e arról, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban a napelemmel működő autók világbajnokságán a negyedik helyezett magyar csapatban fiatal mérnökhallgatóként korábbi tanítványunk is ott volt? Megírtuk az újságokban, hogy az Európai Matematikai Leány Olimpián – ahol az országot négy tanuló képviseli – makói tanulónk először bronz-, majd egy év múlva ezüstérmet szerzett. Tudják-e rólunk, hogy a korosztályos országos labdarúgótorna zalaegerszegi döntőjében makói gimnazisták verték ki a Puskás Akadémia csapatát?” – emlékeztetett Rója István, aki “hazám és tanítványaim iránti felelősséggel és magyar állampolgár“-ként írta alá levelét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest