Hírek Makó

Nemzetközi volt az ünnepi szentmise Makón

Öt nemzet képviseltette magát az augusztus 20-i szentmisén a makói Szent István Király templomban. A közösség búcsúünnepének meghívott vendége Laczkó Ferenc pápai prelátus volt. 

Szabó Anita – Makó

Szent István király a védőszentje a makói belvárosi katolikus templomnak. Ezért az államalapítás napja egyben a közösség búcsúalkalma is, amelyre ünnepi szentmisével emlékeztek. Ezt az idén Laczkó Ferenc pápai prelátus atya, Domaszék díszpolgára mutatta be, aki tavaly volt aranymisés, tehát 50 esztendeje szentelték pappá. Személye nem ismeretlen a helyi hívek számára, hisz egykori apátfalvi plébánosként gyakran látogatott Makóra és már tartott lelkigyakorlatot is itt. Augusztus 20-i szentbeszédében Szent István személyét állította a középpontba.

– Őt valóban Isten éltette, és saját életén át be is mutatta, milyen a hiteles, keresztény ember. Ez a szellemiség tartotta meg ezer éven át a magyarságot és ez őrizte meg az ő tiszteletét is – mondta a lelkipásztor, majd figyelmeztetett arra, hogy nem csak keresnünk kell Szent Istvánt a mindennapjainkban, de megtalálni is, és hálát adni érte.  – Küzdenünk kell a meghasonlottság, a közömbösség, a gyávaság és a megalkuvás ellen nemzetünk jövőjéért – hívta fel a hívek figyelmét az ünnep szónoka.

A szentmisén részt vettek a helyi cserkészek és a nemzetközi néptánc találkozó városi vendégei közül a bolgár, cseh, lett és lengyel küldöttség képviselői is. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a hagyományos körmenet elmaradt, az ünnepséget szeretetvendégség zárta a templom előtti téren.

Fotó: Majoros Márton

navigate_before
navigate_next