Hírek Térség

Csanádpalota is megemlékezett az államalapításról

Rajtunk múlik, hogyan tudunk méltóak maradni államalapító királyunk emlékéhez, emelte ki Csanádpalota polgármestere. A térség országgyűlési képviselője szerint az EU és NATO tagság nem biztosíték a magyarság fennmaradására.

Forró Flóra – Csanádpalota

Szentmisével kezdődött Csanádpalotán Szent István király tiszteletére rendezett ünnepség, amely után koszorút helyezett el államalapítónk szobránál Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester, Perneki László alpolgármester és Kovácsné Halász Éva a Fidesz Csanádpalotai Szervezetének elnöke.

Az ünnepi program ezután a Kelemen László Művelődési Házban folytatódott. A település polgármestere beszédében kiemelte, Szent István példája bizonyítja, aki erőset alkot, annak emléke fennmarad az évezredek tükrében is, a mai kor magyarjainak is van azonban felelőssége az államalapító felé.

– Merjük újra álmodni azt, amit Szent István több mint ezer esztendeje mert álmodni. Merjük megkeresni, megtalálni egymást, és újra megragadni az időközben elengedett kezeket. Merjünk nemzetben, magyarságban, közösségben gondolkodni, ha kell, merjük elfelejteni egyéni sérelmeinket is, és a szívünkre ölelni mindazokat, akik velünk együtt szeretik a hazájukat. Mert csak rajtunk múlik, hogyan tudunk élni a Szent Istváni örökséggel, és hogyan tudunk valamennyien méltók maradni államalapító királyunk emlékéhez – fogalmazott Nyergesné Kovács Erzsébet.

navigate_before
navigate_next

Lázár János szerint nagyon erős üzenete van a mai korra nézve annak, amit Szent István hagyott ránk: az elmúlt ezer év küzdelmei után ma sem dőlhetünk hátra.

– Amikor Magyarország néhány esztendővel ezelőtt belépett az Európai Unióba, azt megelőzően a NATO-ba, akkor nagyon sokan hátradőltek, hogy a megmaradás, a lét, nem lét kérdései, hogy mondjuk száz év múlva lesznek-e még magyarok a Kárpát-medencében, többségben leszünk, vagy kisebbségben, ezek a kérdések már nem lesznek fontosak. Hiszen egy nagy közösségben, közös védelemben és közös jólétben fogunk majd élni. Eltelt 10 esztendő, és Európa határainál, ami most már a mi határunk is természetesen, megjelentek olyan csoportok, megjelent egy új invázió, ami veszélyezteti azt az életformát, amelyben mi mindannyian élünk – mondta el a térség országgyűlési képviselője.

Az ünnepség végén az új kenyeret is megszentelték, a megemlékezés a Dumaszínház műsorával zárult.