Hírek Térség

Megkoszorúzták Ambrózfalva világháborús emlékművét

Szent István napjához kapcsolódóan egyszerre emlékeztek meg az államalapításról és a világháborúkban elesett hősökről a település nemrég felújított szobránál. A térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a mai kor az életünk feláldozását már nem kéri, az igazunkért való kiállást azonban igen.

Nagy Szabolcs – Ambrózfalva

Mint korábban megírtuk, nemrég 2 millió forintból újították fel a település I. és II. világháborús hősi halottainak emlékművét. Az idei Szent István naphoz kapcsolódó ünnepséget már ez előtt a szobor előtt tartották, egyúttal fejet hajtva azok előtt is, akiket a háborúkban veszített el Ambrózfalva.

A térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, ezt az emlékművet 1926-ban, azért állították elődeink, mert hősként tekintettek a hazáért harcba szállókra.

– Nekünk nem kell az életünket áldozni szerencsére manapság, csupán a véleményünket kell olykor elmondani, és az igazunkért kell kiállni. Mekkora különbség.  Annak idején az első és második világháború az ambrózfalviak életét követelte, a mai kor csak a kiállást, a szavunk felemelését, az összefogást, és egy-egy ügy támogatását kéri, és nem az életüket. Ezért aztán valóban hősként tekinthetünk azokra, akik az életüket is készek voltak áldozni ezért a közösségért, ezért a hazáért – emelte ki Lázár János.

Ambrózfalva polgármestere szerint államalapító királyunkra emlékezve ki kell mondjuk, Szent István életművével a magyar és európai történelem kiemelkedő alakjává vált, országa azóta is a keresztény Európa védelmezője.

– Egy évezred után sincs semmi ok abban hinni, hogy a magyar állam javára válna, ha felszámolnánk a keresztény gyökereket, és feladnánk függetlenségünket. Mindig ünnepelnünk kell ennek az államnak az okát, és célját is, a magyar hazát. Azt a hazát, melyet a nagyvilágban élő magyar emberek hite, életereje, anyanyelve testesít meg, és éltet. Azt a hazát, amelyért egy évezreden át annyi vér folyt – fogalmazott beszédében Csirik László.

navigate_before
navigate_next