Hírek Makó

Zöld utat kapott a műfüves pálya

Őszre készülhet el a Pulitzer sétányon az új pálya, megint támogat egy makói sportolót a város, termálvíz bevezetését vizsgálják a Nagyér-csatornába. Többek között erről döntöttek a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.

Nagy Szabolcs – Makó

Megszavazta a képviselő testület a Pulitzer sétányon épülő műfüves pálya kapcsán az együttműködési megállapodás megkötését a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. Ennek értelmében a sportpályát az MLSZ építi majd meg, és közösen használják az önkormányzattal 15 éven keresztül. A város vállalja a terület védelmét, a közműtelepítés, illetve engedélyek költségeit.

A képviselő testület önerőként korábban mintegy 5 millió forintot szavazott meg erre a célra, ezt most további 1 millió forinttal kell megemelni, amelyet közművesítési kiegészítésre, vagyonvédelmi eszközökre, működési engedélyek kiváltására, illetve információs táblák elhelyezésére fog költeni a város, tájékoztatott Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP).

Török Miklós (DK) szerint az együttműködési támogatás túl hosszú ideig tart, és a költségek inkább az önkormányzatot terhelik, a fenntartási költség becslése szerint évente milliós nagyságrend is lehet, ezért bár a pálya megvalósítását támogatja, az együttműködési szerződés aláírását ebben a formában nem.

Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta, mivel a városi sportpályán is van egy ilyen műfüves pálya, annak a karbantartásához az eszközök már rendelkezésre állnak, ezért nem nőnek majd jelentősen a költségek. Az alpolgármester szerint áldozni kell a sportolási lehetőségekre, mert van igény rá. Példaként említette a Petőfi Park futópályáját, amelyet folyamatosan javítani kell, de ezek kötelességei a városnak.

– Igaz, hogy vannak a városban olyanok is, akik nem tudják betartani a rendeltetésszerű használatot. Bízom benne, hogy ha építünk valamit, akkor előbb vagy utóbb nem az lesz az első szándék, hogy valaki azt tönkreteszi, hanem vigyáz rá – fogalmazott Czirbus Gábor.

Török Miklós a beruházás kapcsán úgy értelmezte, hogy a pálya nem ingyenes lesz majd, erre is rákérdezett, az alpolgármester azonban ezt cáfolta, senkinek nem kell majd fizetnie a használatáért.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, mindenképpen támogatja a sportlétesítményt, mert azt reméli, ha több hasznos szabadidő eltöltési lehetőség lesz a fiataloknak, akkor kevesebb energiájuk marad a rongálásokra.

Katona Zsolt, a Materm Kft. szakértője a testület előtt arról számolt be, hogy a városi távhőhálózatot és a Hagymatikumot is ellátó termálkutak visszasajtoló kútjai részben tönkrementek, ezért a termálvíz egy részét ideiglenesen a Nagyér-csatornába kellene vezetni.

Erre szigorú engedélyeztetési és tervezési folyamat vonatkozik, ám az első lépés egy elvi hozzájárulás a csatorna tulajdonosaitól, vagyis az önkormányzattól és az államtól.

Farkas Éva Erzsébet a hozzájárulást úgy javasolta elfogadni a testületnek, hogy az nem jelent végleges engedélyt, azt csak akkor adja meg az önkormányzat, ha minden terv, és hatástanulmány elkészül és megfelelő. Emellett amennyiben a későbbiekben engedélyezik a termálvíz csatornába vezetését, a Materm Kft.-nek az önkormányzati rész évenkénti kotrásának a felét ki kell majd fizetnie.

A képviselő testület a Hagymatikum bővítéséhez és a Páger Mozi és rendezvényház rekonstrukciójához kapcsolódóan módosította a Helyi Építési Szabályzatot és településszerkezeti tervet is.

Arról is döntöttek, hogy 100 ezer forinttal támogatják Ábrahám Pál makói terepfutó Ultra Train Mont Blanc versenyen történő részvételét, illetve a Marosmenti Extrémsport Egyesülettel közös megegyezéssel szerződést bontottak a Bajza utcai iskola udvarának használatáról. Az egyesületet az önkormányzat továbbra is támogatja, ám más helyre költöznek, mert a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum növeli a kurzusok számát ezen a képzési helyén.