További 1 milliárd forint támogatásért fordul a kormányhoz a társulás, mert e nélkül használhatatlan az új rendszer. A beruházás megmentéséért küzdenek a települések.

Nagy Szabolcs – Makó

Új, kiegészítő forrásért nyújt be kérelmet a kormánynak a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás, amelyet elfogadtak az ülésén a polgármesterek, jelentette be Farkas Éva Erzsébet.

Ennek értéke 1 milliárd forint, ebből a vízmű telepek területén régi vezetékek cseréjét, berendezések cseréjét, szerves anyag csökkentő technológia és UV fertőtlenítő berendezések kiépítését, a bakteriális fertőzések biztonságos eltávolítását, szűrőcseréket, kútfelújításokat kell majd finanszírozni.

A munkálatok a szakértők szerint legalább 18 hónapot fognak igénybe venni. A korábban megkapott, mintegy 500 millió forintos támogatás felhasználása is folyamatban van, ennél a közbeszerzések néhány héten belül kiírásra kerülhetnek. Ebből kutak melléfúrását, hálózati rekonstrukciót és fertőtlenítési eljárásokat finanszíroznak, és 2018 december 31-ig kell befejezni a munkálatokat.

Makó polgármestere azt is hangsúlyozta, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem volt lehetőségük arra, hogy ne vegyék át a beruházást, annak 2015. december 22-ig mindenképpen meg kellett történnie, különben azonnal vissza kellett volna fizetni a településeknek 3,2 milliárd forintot.

A beruházásban érintett települések közül csak Nagyéren, Pitvaroson, Csanádalbertin és Ambrózfalván használják az új rendszert, a többin az egészségügyi kockázatok miatt nem engedték rá a hálózatra az új kutakból származó vizet.

– Muszáj a kormány további támogatását kérnünk, mert a részt vevő települések kizárt, hogy saját erőből vissza tudnák fizetni a beruházást, az éves költségvetés nem fedezné. Az olyan alapfeladatainkat sem tudnánk ellátni, mint az intézmények fenntartása, vagy a segélyek kifizetése – fogalmazott Szekeres Ferenc, Apátfalva polgármestere.

Az 1 milliárd forintos plusztámogatással a telepekre olyan klór-dioxidos tisztító berendezések kerülhetnek majd, amilyen a Nagyéri telepen is használnak most. Emellett az üzembiztonság növelése a cél, hogy ha egyszer végre minden településnek az EU szabványainak is megfelelő vize lesz, akkor jó ideig ne kelljen hozzányúlni a rendszerhez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest