Színes

Hamarosan ingyen függetlenítenek a szolgáltatók

Október 24 után nem kérhetnek pénzt a mobilkészülékek kártyafüggetlenítéséért, ha lejárt a hűségnyilatkozat. Több ezer forintot lehet spórolni, ha kicsit kivárunk.

Minden magyarországi mobilszolgáltató jelentős kedvezményeket ad a készülékekre, abban az esetben, ha meghatározott idejű (jellemzően 1-2 éves) hűségnyilatkozattal elkötelezi magát hozzájuk az ember.

Ez alapvetően jó az előfizetőnek (nem kell nagyon megterhelni a pénztárcát egy jobb telefonért), és jó a szolgáltatónak is (a határozott időre biztos bevétel). Ez a fajta korlátozás azonban igazság szerint csak a hűségidőre kellene hogy szóljon, annak lejárta után mégis fennmarad.

A függetlenítés macerás dolog, bár biztosan vannak akik jól ismerik a trükköket, de ha nem szakember végzi, könnyen tönkremehet vele a telefon is. A szolgáltatóknál eddig is rendelkezésre állt ez a lehetőség, ám ha azt nézzük, hogy a hűségidővel már leróttuk a feléjük lévő kötelezettségeinket, elég sokat kellett fizetni érte.

A Telekom kér ezért a legtöbbet, 15.000 forintot, a Telenor 7.500 forintot. A Vodafone-nál azt is számításba veszik, mennyi ideje kötöttük a szerződést, így 2.500 Ft-tól 20.000 Ft-ig terjed az ár, ha ők szabadítanak meg a korlátozástól.

Ez azonban ősztől megszűnik, a hűségidő lejárta után nem gombolhatnak le ezért pénzt a szolgáltatók. Az adminisztráció persze biztosan nem egyik pillanatról a másikra működik majd, de jó tudni, hogy egy kis utánajárással lehet egy független telefonunk.

Ez ugyanis még egy kétéves a készülék értékét is növeli, ha esetleg túl akarnánk adni rajta, de rosszul biztosan nem járunk azzal, ha kihasználjuk a lehetőséget.