Hírek Térség

Csanádpalotánál még könnyű átjutni a határon

Sűrűn találkoznak kisebb-nagyobb bóklászó csoportokkal a település polgárőrei. Az embercsempészek is aktívak, nemrég egy bolgár férfit kaptak el a rendőrök, de két határsértő a városban is próbált eurót váltatni pár napja. (Borítókép: arcív felvétel)

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

– Beállunk egymás mellé autóval a román határőrökkel, a miénk Magyarországon van, az övék meg Romániában, de a két visszapillantó tükör majdnem összeér. Így szoktunk beszélgetni néha – mondja a Csanádpalotai Polgárőr Egyesület elnöke milyen könnyű átjönni a határon.

Szentmiklósi Gábor szerint tavaly óta sokat kísérletezgetnek az embercsempészek, elhozzák a határtól száz méterre a migránsokat, azok meg egyszerűen besétálnak Magyarországra, mert itt nincs fizikai határzár. Ha meglátnak valakit ezen az oldalon, akkor fogják magukat és visszább mennek a román oldalra, meséli a polgárőr, aki épp tegnap is így járt egy hét fős csoporttal.

Mint korábban megírtuk a napokban magyar és román rendőrök közös járőrözés során csíptek el egy embercsempészt. Szentmiklósi Gábor erről azt mondta, szerinte nem gondolhatják komolyan a sofőrök, hogy megússzák. Korábban annak is szemtanúja volt, hogy egy román kamionos több mint száz határsértőt rejtett el a járműben, majd miután elkapták, még ő volt a legjobban felháborodva, hogy fogalma sincs hogyan kerültek oda.

A településnek és Kövegynek közös polgárőr egyesülete van, ők is hatalmas területet járnak be, de kevesen vannak, mondja az elnök. Csanádpalotánál a nyári határátkelő forgalom, és a migránsok miatt is megerősített ellenőrzés van, így a városba nagyon ritkán jutnak be a határsértők, bár erre is volt példa nem is olyan régen.

– Múlt héten kettőt találtunk, a Kossuth utcán sétáltak fel a Fő tér felé. Eurót akartak váltani, de a lakosok nem tudtak szót érteni velük. Mivel ilyen ritkán fordul elő, kicsit megijedve hívtak minket, meg bárkit, akinek a telefonszáma a kezük ügyébe került. Így aztán nagy hirtelen odaért egyszerre két polgárőr autó, meg vagy három-négy rendőrautó is – mondja Szentmiklósi Gábor.

Az elnöktől azt is megtudtuk, korábban ezen a határszakaszon is elkezdték a kerítés előkészítését, kisajátították a földeket, és úgy tudja ki is fizették őket, a munka aztán mégis abbamaradt. Szentmiklósi Gábor azonban mostanában azt is újra hallotta, hogy talán erre is folytatják majd hamarosan a kerítés építését.