Kék hírek Makó

Házkutatás a makói városházán

161 aktát foglaltak le és vittek el még július közepén a gazdasági nyomozók a makói városházáról, az önkormányzati vagyonvesztés miatt indult büntetőeljárás részeként.

Korom András – Makó

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentésére indult az a vizsgálat, mely célja, kideríteni, hogy hogyan, milyen okokból vesztett mintegy 85 millió forintot a makói önkormányzat amiatt, hogy az előző városvezetés idején nem megfelelő volt az vagyonleltár, így az önkormányzat nem tudta pontosan, hogy milyen ingatlanjai vannak, azokat kik bérlik, és így a bérleti díjat sem kérte.

Az ÁSZ feljelentése nyomán büntetőeljárást indított a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi osztálya. Ezen vizsgálat részeként szálltak ki házkutatásra a makói városházára a nyomozók, s foglaltak le és vittek el 161, az ügyhöz kapcsolódó aktát. És kérték azokat jegyzőkönyveket, melyekben a volt képviselő-testület adósságok elengedéséről döntött.

Az ÁSZ vizsgálatot egyébként a jelenlegi városvezetés kérte. A számvevőszék 2011-14. közötti hibák miatt a városi vagyongazdálkodásért felelős Buzás Péter akkori polgármesterre és Bánfi Margit akkori jegyzőre tett elmarasztaló megjegyzéseket. A számvevőszéki ellenőrök – többek közt – olyan hiányosságokat találtak, hogy 60, illetve 90 napon túli lejárt tartozása volt a makói önkormányzatnak, erről a polgármesternek haladéktalanul tájékoztatnia kellett volna a pénzügyi bizottságot, illetve a képviselő-testületet, de nem tette. A jegyzőnek is számtalan hiányosságot róttak fel: nem volt például hiteles leltár a város ingatlanairól sem, azaz hivatalosan fogalmuk nem volt arról, milyen ingatlanokkal rendelkezik az önkormányzat, s azt sem tudták, hogy milyen bérleti díjat, milyen bevételeket várnak, s hogyan szeretnének gazdálkodni ezekkel.

A nyomozók munkáját ugyanaz nehezíti, mint nehezítette az új városvezetését is. Így többek közt, hogy a 2015 szeptemberéig használt rossz iktatási rendszer miatt az egyes ügyeket nehéz megtalálni, menet közben több iratot kiselejteztek. A vagyoncsoport az adósságokat 2012-ben kiadta az Ollé Ügyvédi Irodának fizetési meghagyás kibocsátása érdekében, de a jogerős fizetési meghagyásokat már az adócsoport kapta. Az adósokkal készült részletfizetési megállapodásokon nem szerepel, hogy milyen ütemtervben kell az adósnak fizetnie. Néhány kivételtől eltekintve 2015 szeptemberig szinte nem mondott fel bérleti szerződést a város a bérlők adóssága miatt, illetve az ingatlan visszaadása érdekében sem indított pert.

A vagyoncsoport annak ellenére is többször küldött ki fizetési felszólításokat ugyanarra a címre, hogy azok visszajöttek „nem kereste” jelzéssel, vagy eleve rossz helyre küldték azokat.

De előfordult az is, hogy elhunytak kaptak sorozatos fizetési felszólítást, s ez esetekben a város nem nem kért hagyatékátadó végzést. A felszámolás alatt álló cégeknek ugyan küldtek felszólítást, de a hitelezői igény bejelentésével elkéstek vagy nem is tették meg ezt a lépést, de az ügyeket nem is követték nyomon a városházán (vagy nincsenek meg ezek nyomai.)

Az ügy azért érdekes, s érinti a makói adófizetőket, mert a Buzás Péter vezette képviselő-testület 2012 decemberében 17 százalékkal emelte az építményadót, a 30 százalékos kommunális adót, illetve a 12 százalékos telekadót, azzal az indokkal, hogy az évek óta nem tették és hiányzik a pénz a városi költségvetésből. A helybéliek ki is akadtak rajta.

2 Responses

  1. Van még amit nem vizsgáltatnak?????

  2. Tessek mondani ,az ivoviz tudottan,fertőzött mivoltja ellenére,engedélyezett game,Kokany,Barmolasengedelyezese miatt mikor lesz “Hazkutatas???”-Jo nay az anyagi különbség…..!!!(Takarjak a Saját,MOCSKUKAT…???

Comments are closed.