Makó Színes

Horthyhoz és Böskéhez is beköszöntek a makói kerekezők

A belvárosi református templom tornyába másztak fel és az idén 90 esztendős Horthy- harangot is megnézték ma sportos lokálpatrióták Makón. A templomtúrák két keréken program utolsó állomásán a város kálvinista értékei tárultak fel.

Szabó Anita – Makó

Az ország negyedik legnagyobb református harangját tekintették meg és neves makóiak nyughelyeinek fedezték fel volt a mai bicajos templomtúra résztvevői. A Szirbik Miklós Egyesület által, negyedik alkalommal megrendezett élménykerékpározás ezúttal a város kálvinista értékeire fókuszált. – Az Egyházak Éveként meghirdetett idei esztendőben, Halász Tamás ötlete nyomán már felkerestük a városban a zsidó és katolikus szakrális helyeket, most a reformátusokon van a sor. Népszerű a program, azt tapasztaltuk, a helyiek szívesen kapcsolják össze az ismeretszerzést egy kis sportolással – mondta Forgó Géza történész, egyesületi elnök, aki a Verebes utcai ótemetőben számos érdekes történetet osztott meg, például a ravatalozó épületéről:

– Erdei Ferencnek komoly szerepe volt abban, hogy a leromlott állapotú épületet megújítsák és átadása után ő volt az első, akit felravataloztak benne – tudtuk meg. A résztvevők felkeresték többek között dr. Bálint-Nagy István főorvos, Nagy Károly lelkipásztor, dr. vitéz Galamb Sándor, Batka doktor, Szirbik Miklós, Erdei Ferenc és Nagy Gyula szobrászművész nyughelyét és felfedezték a legrégebbi sírkövet is, amely 1838-ból származik és egy verset is tartalmaz.

navigate_before
navigate_next

Ezt követően Urbancsok Zsolt főlevéltáros a köznyelvben „fehér”-ként is nevezett belvárosi református templomot mutatta be a résztvevőknek. – Makó egyik legszebb barokk műemléke ez, amelynek építése a bővítésekkel együtt fél évszázadig tartott. 47 méteres tornya régen a város tűzoltalmának is fontos bástyája volt – tudtuk meg. Hogy miért, arról a vállalkozó szelleműek személyesen is meggyőződhettek, ugyanis csodaszép panoráma tárult eléjük a kerengőből. Emellett közelről is megszemlélhették a torony négy lakóját, így a református közösség összefogásában öntetett 2660 kg-os, Horthy Miklósról elnevezett harangot, amelynek hangja megegyezik a budapesti Szent István Bazilika harangjáéval és október 2-án lesz kilencven esztendős.

– Rajta kívül itt található az adakozóról elnevezett Erzsébet-harang, amit „Böskének” is hívnak, valamint a két kisebb tűziharang is, amelyeket az első világháború idején elrekviráltak helyett készíttettek – avatta be a jelenlévőket a főlevéltáros. 2017-ben több kerékpározós templomtúra már nem lesz, de a Szirbik Miklós Egyesület tagjai jövőre újabb izgalmas programokkal várják majd a helytörténet iránt érdeklődőket.