Hírek Makó

Tyúklépésben haladnak előre a gumigyári tárgyalások

Bár a szakszervezet hétfőn már tárgyalt a gumigyár vezetésével, csak apró lépéseket sikerült megtenni annak érdekében, hogy az üzem dolgozói a nagy melegben is megfelelő munkakörülmények közt dolgozhassanak. A múlt hét végén a hőségtől fellépő rosszullétek miatt mentőt kellett hívni több dolgozóhoz is.

Korom András – Makó

– Apró, tyúklépésekkel haladunk előre. Azt látom, hogy a munkáltató megpróbálja a múlt hét végén történteket kicsinyíteni – mondta portálunknak Székely Tamás.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke arra utalt, hogy – amint arról beszámoltunk -, a múlt péntek délutáni 40 fokos meleg idején a Continental makói üzemében a kazánok mellett dolgozók közül – az elviselhetetlen körülmények miatt – többen is rosszul lettek, s végül fel is függesztették a munkát. A gyár vezetése végül a szombat délutáni kazános műszak dolgozóit hazaengedte, a vasárnapi műszakokat pedig törölte azzal, hogy a munkabeszüntetés miatt a dolgozókat nem érheti hátrányos jogkövetkezmény.

A szakszervezet már hétfőn tárgyalóasztalhoz ült a ContitechFluid vezetésével a hőség alatti munkaszervezések ügyében. Az ezzel kapcsolatos eredményt jellemezte tyúklépéseknek a szakszervezeti elnök.

Székely Tamás hozzátette: a munkáltató most azt kérte, hogy a szakszervezet fogalmazza meg, hogy mit is tegyenek a munkavállalók érdekében. – Már mielőtt a múlt heti hosszú hőségriadót elrendelték, azt kértük, hogy a műszakáthelyezésekkel és a normacsökkentéssel javítsák érdemben a munkakörülményeket. A makói gumigyár dolgozói szeretnének dolgozni, nem igaz, hogy nem, hiszen nagyon sokan benn maradtak műszakban. Most a kazánosokra került a fókusz, hiszen közülük volt olyan, akihez mentőt kellett hívni. Fontosnak tartjuk, hogy az üzemorvosnak ilyen esetben ott kell lenni. Bár szóltak a dolgozók a cégvezetésnek, hogy ki kellene azt hívni, de nem tették meg, helyette érkeztek a mentők – sorolta a szakszervezeti elnök.

– Csak olyan dolgokat kérünk, mely a törvényben is szerepelnek, azaz csak azokat a lehetőségeket, hogy ilyen esetben ne csak 5-10 perc legyen a pihenőidő, hanem akár fél óra is, ahogy ilyen extrém esetben mód van rá – mondta. Azt is elárulta, hogy a szakszervezetnek is jelezték a dolgozók, hogy a védőital nem csak meleg volt, de túl savanyú is.

– Remélem, hogy még a héten ismét asztalhoz ülünk, mert ma ismét elkezdődött egy meleghullám. Nem szeretném, ha megismétlődne ugyanaz, ami a múlt hétvégén történt. A makói szakszervezet felkészült, ha bármi történik, akkor tudnak lépni. Elsősorban a munkáltató felelősségi biztosítani azokat a munkakörülményeket, melyek egy ilyen esetben elvárhatók – közölte Székely Tamás.