Kék hírek Térség

Külföldi embercsempészek ellen emeltek vádat

Nagy körültekintéssel csempésztek a zöldhatáron át Magyarországra érkezett illegális migránsokat azok a szír, marokkói és tunéziai állampolgárok, akik ellen most emeltek vádat. Ketten közülük szökésben vannak.

MH-kék hírek

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azokkal a szír, marokkói és tunéziai állampolgárokkal szemben, akik tavaly  július 25-ét megelőzően rendszeres haszonszerzésre törekedtek úgy, hogy illegálisan vittek Ausztriába Magyarországra juttatott migránsokat. A vádlottak ismeretlenül maradt társaikkal megállapodtak abban, hogy Budapestről illetve a szerb-magyar határ közeléből Ausztriába szállítják a zöldhatáron illegálisan Magyarországra juttatott migránsokat. A marokkói állampolgárságú férfi feladata az volt a bűnszövetségben, hogy a szír és tunéziai társai útmutatása alapján az embereket autóval Ausztriába vigye. Egy másik tunéziai férfi felvezetőként közlekedett gépkocsijával az autópályán, és értesítenie kellett a társát arról, ha a csempészés útvonalán rendőröket észlel. A vádlottak Budapesten lakást béreltek, autót vásároltak és más szükséges eszközöket – például telefont és más tárgyakat – is beszereztek az embercsempészéshez.

Az ismeretlen bűntársakkal a szír és az egyik tunéziai férfi tartotta a kapcsolatot. A marokkói és a másik tunéziai férfi feladata a migránsok szállítása volt. A bűnszövetség keretében a vádlottak az első cselekményt 2016. július 25-ről 26-ra virradóra követték el, amikor négy migránst szállítottak Budapestről Ausztriába az autópályán. Ezután még ötször kíséreltek meg illegális határátlépőket Magyarországról Ausztriába csempészni, ennek során 22 személyt juttattak illegálisan az Európai Unió területére. A cselekményük kétszer meghiúsult.

Az ügyészség a vádlottakat üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Két vádlott szökésben van, míg ketten előzetes letartóztatásban várják a Szegedi Járásbíróság bűnösségük kérdésében való döntését – közölte az ügyészség.