A idei esztendő első felében megnövekedett az ajándékozások száma a József Attila Múzeumban, mely a Számadás című néprajzi tárlatra keresett tárgyakat. Bíró Sándor és ajándéka az egyik női viselet.

MH-Makó

A múzeum tavasszal tett közzé felhívást, amelyben azt kérték a régióban és Makón élőktől, ha rendelkeznek néprajzi tárgyakkal (népviselet, kerámia, bútor, használati tárgyak stb.), akkor ajándékozzák azokat az intézménynek. A felhívás a Számadás című, néprajzi témájú időszaki tárlathoz kapcsolódott. Sokan tettek felajánlást múzeumnak, így néprajzi gyűjteményünk több családi hagyatékból származó tárggyal gyarapodott.

Dani Jánosa cifraszűrrel.

Tamásy Aladár és családja borotvatokokat, makói, női paraszti viseletet, kulacsokat, levelesládát és különböző dokumentumokat, Száz Tibor egy cimbalmot, a Pál család 1960-as évekbeli konyhabútort és eszközöket, dr. Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára 18. századi cseréppipákat, Dani János bogárzói juhász egy cifraszűrt és kucsmát, Oláh Gyuláné Kerekes Amália bélyegzővasakat, Siposné Márton Sarolta babakocsikat, Nagy Józsefné egy vállkendőt, Hajdú Jánosné egy keménycserép tányért, Stenszky Csaba és családja és Babarné Börcsök Viktória kerámiagyűjteményt, Lóczi Csaba paraszti hagyatékot, használati tárgyakat és ruhaneműket, Bíró Sándor parasztpolgári bútort és női viselet-együtteseket ajándékozott a József Attila Múzeumnak.

Tamásy Aladár és családja különböző okiratokat is a múzeumnak adott.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest