Színes Térség

Korda Györgyék először jártak Pitvaroson

Az énekes házaspár szerint éppen ideje volt, hogy ezen a településen is fellépjenek. A három napos rendezvényen emellett számos helyi csoport, és pörkölt főző verseny is szórakoztatta a vendégeket.

Nagy Szabolcs – Pitvaros

– Szerencsére rengeteg a segítőnk, akik nem pénzért jönnek, hanem mert láttatni akarják, hogy itt egy erős közösség van – mondja Pitvaros polgármestere a falunapi rendezvényükön. Radó Tibor szerint nagyon sok dolgot nem lehet önkormányzati szinten megszervezni, kellenek civilek, az egyházközség, vagy éppen az iskola és az óvoda.

Ez a fajta együttműködés pedig nagyon jól működik a településen, ahol a hagyományos falunapon mindig 6-700 vendég van.

– Mi régóta egyszerre szervezzük a falunapot és a katolikus egyházközség búcsúját, mert így mindkét eseményt tudjuk erősíteni és jobban haza tudjuk csábítani azokat, akik innen származnak. Idén a szlovákiai Gútáról és Pozsonyvezekényből is vannak vendégeink, aminek nagyon örülök, de a környező településekről is sokan eljönnek – tudtuk meg a polgármestertől.

Pitvaroson úgy gondolják, hogy a közösségépítés alapja, hogy legyenek rendezvények, ahol nem csak sztárfellépők vannak, hanem helybéli, vagy környékbeli csoport is, akik meg akarják mutatni magukat. Rájuk ugyanis legalább annyira kíváncsiak az itt élők, mint a sztárokra.

A színpadon így ugyanannyira helye van itt a közeli Mezőhegyes mazsorett csoportjainak, a helyi iskolásoknak, vagy éppen a környékbeli családanyákból összeállt Betonpillangók szórakoztató előadásának.

– Már az év elején elkezdjük a szervezést, átbeszéljük az elképzeléseket aztán összeállítjuk a programot. Nem csak kultúrára, a fellépőkre helyezzük a hangsúlyt, a gasztronómia is fontos, idén például pörkölt főző versenyt is csináltunk – mondja Tószegi Gyula a helyi rendezvények szervezésében nagy szerepet vállaló Provita Segítő Szolgálat gazdasági vezetője.

A három napos falunap a vasárnap misével zárul, ilyenkor emlékezik meg az első világháborúban elesett lakosokról, és az 1947-48 során kitelepítettekről.

navigate_before
navigate_next