Kék hírek Ország-világ Térség

18 migránst próbáltak Magyarországra csempészni

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a két szerb férfival és egy nővel szemben, akik februárban 18 pakisztáni és afgán illegális határátlépőnek nyújtottak segítséget.

A vádirat szerint a vádlottak idén február 7-én az esti órákban Bécsből két személygépkocsival érkeztek a szerb-magyar határ közelébe, Domaszék térségébe. Itt a vádlottak egyike az általa vezetett gépkocsiba felvett 18 afgán és pakisztáni migránst, akik ismeretlen embercsempészek segítségével a kerítés megrongálásával jutottak Magyarország területére. A vádlott az autópálya felé indult meg azért, hogy az illegális határátlépőket az Európai Unió belseje felé szállítsa. Röviddel az elindulás után a rendőrök még az autópálya előtt igazoltatták a vádlottat, aki a felszólításra nem állt meg, tovább hajtva megkísérelt elmenekülni. A vádlott menekülés közben személyi sérülést nem okozva neki ütközött egy előtte közlekedő autónak, majd felhajtott az autópályára, ahol a rendőrök utolérték. A vádlott ekkor a szalagkorlát mellé parkolt és az autóból kiszállva futva próbált meg elszökni, majd őt nyomkövető kutya segítségével a rendőrök pár száz méterre egy vadkerítés mellé hasalva fogták el. A bűncselekmény elkövetését a helyszín biztosításával, figyeléssel segítő két társát ezalatt a rendőrség járőrei szintén elfogták.

A migránsokat szállító autó hátsó részét csomagtérré alakították, de még így is csak egymásra ülve-fekve, igen nagy zsúfoltság mellett volt alkalmas a 18 személy szállítására, és már röviddel az indulást követően, a rendőri intézkedéskor többüknél fulladásos tünetek léptek fel.

Az ügyészség a vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő vádlottakat a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

Vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.