Hírek Makó

40 hallgatóval indult a makói Összművészeti Szabadegyetem

Megkezdődött az Angyalsóhaj Alapítvány első Összművészeti Szabadegyeteme, 40 hallgató érkezett a városba, hogy tökéletesítse tudását. Klasszikus ének, színjátszás, harsona és zongora mesterkurzusok indultak idén.

Nagy Szabolcs – Makó

– Két évig tanultam zongorázni, de az 6 és 8 éves korom között volt, úgyhogy ezt nem nagyon emlegetem – mondja mosolyogva Kristóf István, akivel az Összművészeti Szabadegyetem első napján beszélgettünk. Ő az egyik hallgatója a mesterkurzus-sorozatnak, Makóra kimondottam Bátori Éva operaénekes miatt jött el, aki ötödik éve tanítja énekelni.

– Semmilyen szakmai előképzettségem nincs, azt szoktam mondani, hogy én vagyok az, aki hígítja a szakmát. Tíz éve játszok különböző színházakban, a Magyar Állami Operaházban a negyedik évadomat fogom megkezdeni szeptemberben. Nagyon sokat tanultam Bátori Évától, ezért szerettem volna ezen a kurzuson is részt venni – mondja a 31 éves operaénekes.

A makói születésű művésznő régi álma volt az Összművészeti Szabadegyetem, ami most elsőként 40 fővel, négy művészeti ágban indult el.

– Ez a létszám éppen megfelelő, nem akartunk nagyobbat vinni, mint amekkorát elbírunk. A felelősség hatalmas, akik itt vannak, azokat folyamatosan szeretnénk majd segíteni. Számomra különösen jó érzés, hogy négy művészeti ág van jelen, ugyanis szerintem nem maradhat így ahogyan ma van a magyar kulturális életben, hogy a kultúra képviselői teljesen el vannak egymástól különítve. Muszáj érdeklődnünk egymás művészete iránt, ennek pedig inspirálnia kell – foglalta össze az első nap tapasztalatait Bátori Éva.

Az operaénekesnőn kívül egy másik makói származású mestertanára is van a katedrának, Szalma Tamás Jászai Mari-díjas színművész, aki a színészeket tanítja majd. A zongora kurzusra jelentkezőkkel Berecz Mihály zongoraművész foglalkozik, a harsona kurzust pedig Fejér András Liszt Ferenc-díjas harsonaművész viszi idén.

A szabadegyetemre emellett elfogadta a meghívást Berecz András Kossuth-díjas mesemondó, énekes, folklórkutató, és Gulyás Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes is. Utóbbival az első napon a Korona teraszán pódiumbeszélgetést is hallhattak a makóiak.

– Bátori Éva több kurzusára is meghívott már, az ő energiája a biztosíték arra, hogy itt Makón is sikeresek lesznek ezek a kurzusok. A legnagyobb segítség a részt vevők számára, hogy megtanulhatnak egy új módon gondolkodni a szakmáról, a pályáról, a művészethez való hozzáállásról. A stabil útravalóval pedig, amivel tovább mennek, nyugodtan lehet építeni – tudtuk meg Gulyás Dénestől.

navigate_before
navigate_next

One Response

  1. Nagyon örülök, hogy végre sikerült létrehozni az Összművészeti Szabadegyetemet. Érdeklődéssel fogom figyelemmel kísérni a munkájukat amennyiben lehetséges!
    Természetesen a fiam munkája miatt én szeretném Szalma Tamás művész úr munkáját figyelni. Remélem, hogy eredményes színjátszók fognak fel tünni!
    Az egész Szabadegyetem munkájához sok sikert kívánok!
    Szeretettel üdvözlöm mindazokat, akik segítettek a létre hozásában.
    Tisztelettel:Franyó jános.

Comments are closed.