Hírek Makó

Eldőlt: a Korona előtt lesz a harangláb

Megszavazták, de előtte hosszasan vitáztak a képviselők a helyszínről. A rendkívüli ülésen az Angyalsóhaj Alapítvány is kapott terembérlet kedvezményt és százezer forinttal támogatták a makói terepfutó Panyor Krisztinát.

Nagy Szabolcs – Makó

– Több helyszínt megvizsgáltunk a képviselők és városlakók javaslatára, végül a szakmai munkatársakkal és a főépítészünkkel egyetértésben a Korona szálló előtti területet választottuk – mondta a rendkívüli ülésen Farkas Éva Erzsébet arról, miért ez a helyszín szerepel a határozati javaslatban. Korábban is több képviselő volt, aki nem értett egyet a főteres elhelyezéssel, ez mostanra sem változott

– Én próbáltam korábban egy kis közvélemény kutatást csinálni az interneten és akik hozzászóltak ehhez nem támogatják ezt az elképzelést. Úgy gondolom, hogy a Makó lakossága nincsen elragadtatva ettől a helyszíntől és kivitelezéstől – fejtette ki a DK-s Török Miklós.

Török korábban a görög katolikus templom mellé javasolta a harangláb helyét, de most azt is hozzátette, ha nem ilyen lenne az építmény, akkor még talán egyet is értene a Korona szálló előtti helyszínnel.

Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz-KDNP)  szerint viszont pont az lenne a hiba, ha a központtól messzire kerülne. – Éppen azért kell a főtérre tenni a haranglábat, mert ott vannak a városi ünnepségek, rendezvények. Ha külső városrészben helyeznénk el, akkor éppen a lényegét veszítené el a kezdeményezés – vetette fel.

Hadik György (Fidesz-KDNP) Török Miklós hozzászólására reagálva azt mondta, amikor ő személyesen elbeszélgetett a makóiakkal és azt is elmondta mi a szándéka a városnak az emlékművel, illetve mit jelképez majd, akkor neki senki nem fogalmazott meg ellenvéleményt.

Toldi János szerint hiába volt több helyszín is felmérve, a javaslatoknál azt is figyelembe kellett venni, hogy nem mindegyik terület a városé. A Kálvin téri felállítás például azért nem lett volna jó választás, mert az a református egyházhoz tartozik. A képviselő azt is hozzátette, hogy a Korona előtti elhelyezés azért is jó, mert a városközpont azért városközpont, mert ott fordul meg a legtöbb turista, és az emlékmű turisztikai célokat is szolgál majd.

Marosvári Attila (PSZM) sem volt teljesen elégedett a választott helyszínnel, a főtéren szerinte már így is kevés a hely. – Mindenképpen szeretném szétválasztani a harangot és az építményt. Az, hogy a harang megszólaljon a városi ünnepségeken, rendezvényeken, én is támogatom, az építmény azonban olyan grandiózus, hogy megtöri majd a belváros képét. A céllal egyetértek, elfogadom, de egy 8 méter magas építménynek nem megfelelő ez az egyébként is túlzsúfolt helyszín – fogalmazott.

A testület végül megszavazta a harangláb Korona szálló előtti elhelyezését, így elvileg október 21-én megtörténhet az emlékmű avatása is.

A rendkívüli ülés másik két napirendi pontjában sokkal nagyobb egyetértés volt a képviselők között. Az Angyalsóhaj Alapítvány kérelmének helyt adott a testület, így a Makói Összművészeti Nyári Szabadegyetemhez kapcsolódóan 233 ezer forint helyett 50 ezer forintért bérlik majd a konferencia termeket a Korona épületében. Ennél a napirendi pontnál a polgármester a szavazás alól felmentését kérte, mert ő egyben az alapítvány védnöke is.

A testület végül megszavazott 100 ezer forint támogatást Panyor Krisztina terepfutónak, aki egy augusztus végi versenyen való részvételhez kérte az önkormányzat segítségét.