Hírek Makó

Kevés makói hallott az Igazgyöngyök útjáról

Több mint 200 millió forintos új turisztikai beruházást valósítana meg a város, ami 15 helyszínt érint. A helybéliek akikkel beszélgettünk, bár nem nagyon hallottak még erről, örülnének neki, igaz van aki szerint a már megnyert pályázatok sem nagyon haladnak.

Nagy Szabolcs – Makó

Nyakunkba vettük a várost, hogy szétnézzünk néhány olyan helyszínen, amit a városvezetés az Igazgyöngyök útja nevű pályázatában szerepel. A kultúr-, hely- és vallástörténeti turisztikai fejlesztésről útközben makóiakat is kérdeztünk, a túlnyomó többség nem hallott róla, igaz még csak most ad be pályázatot a város.

A járókelők közül a legtöbben megjegyezték, hogy sok turistával találkoznak a városban, így nem meglepő, hogy az önkormányzat olyan fejlesztéseket is akar, ami nekik is kedvez. Ám sokan azt is hozzátették, hogy ebben komoly versenytársai vannak a városnak, így nem biztos hogy megtérül a beruházás.

– A Hagymatikum is sokáig csak vitte a pénzt, talán még most is, bár azt látom hogy sokszor tele van. A környező városok is akarják a turistákat, nem olyan egyszerű ebben újat mutatni. De ha van rá támogatás, akkor én nem bánom – mondta egy középkorú férfi, akivel a Korona szálló mellett találkoztunk.

A Koronába szatócsboltot és báli ruhás fotópontot terveznek

Az új turisztikai fejlesztésnek egyébként éppen ez lehet majd a központja. A szálló földszintjén „szalon fotópontot” alakítanának ki, ahol báli ruhákban lehet majd fényképezkedni. Ez az ötlet egészen érdekesnek tűnik, ahogyan az 1900-as évekbeli korhű szatócsbolt is, amit szintén itt csinálnának meg.

Összesen közel 15 helyszín szerepel a tervekben, több makói templom mellett is pihenőhelyeket alakítanának ki. A Szent István Király Plébániatemplom melletti téren például gyeplabirintus és hajó alakú játszótér is épülne, illetve az ivókutat is korszerűsítenék (ami nem rossz ötlet, mert most nem is működik).

A Hagymatikum új nyári bejárata mellett félkörív alakban kialakított padok mellett oszlopokon Jézus életét bemutató kerámia műalkotásokat terveznek, a Kálvária Kápolnába pedig 50 új ülőpad, és a mennyezetre fényfestés kerülne. Itt filmet is lehet majd nézni, ami azonban csak akkor indul el, ha a közönség teljes csöndben van. Erre utal a helyszín neve is: a Csend Kápolnája.

A Szent László Király Plébániatemplom pedig „interaktív szőnyeget” kapna, a padlóba süllyesztett kivetítőkön Mária életútját bemutató alkotásokkal.

Több templom szerepel a leendő helyszínek között, a Szent László Király Plébániatemplom is.

A legtöbb helyszínen úgynevezett touch-infókat is elhelyeznének, ami a turisták számára bemutatja magát a nevezetességet. Remélhető, hogy ezek a drága eszközök nem esnek majd a vandálok áldozatául.

A leendő Igazgyöngyök útját felfedező körutunk alatt olyan makóival nem találkoztunk, aki szerint feleslegesek lennének az ilyen turisztikai beruházások, de azért azt is többen elmondták, hogy a már megnyert pályázatokkal is jó volna haladni.

– Tudom, hogy mindig kellenek az új tervek, de mindenhol azt olvasom, hogy erre is nyert pénzt a város, meg arra is. Csak azt nem látom, hogy hol van az eredmény. Mindennap elmegyek a könyvtár építkezés mellett, fel van túrva az egész környék, de hol van még mire befejezik – bosszankodott kicsit egy a Deák Ferenc utcán lakó idős asszony.

One Response

 1. -A vallásturizmus részeként a Szent István templom köré szervezett 3 napos búcsúba (úgy mint régen) zarándoklatokat lehetne szervezni. Püspöki mise, kispapok avatása, templomok közötti körmenet, katolikus kórusok templomi előadásai és találkozója, stb.
  -Nevezetes személyek bevonása a templomi esküvők és keresztelők rendezésébe. Pl: Páger gyűrű tulajdonosok, Puliczer díjasok, a város díszpolgárai , stb.
  -Gyermek pedálos és elektromos kisautó és quard pálya a Szent István téren*: Elektromos (akumlátoros) kisautók és quadok: 60-80 e Ft/db (szombati és vasárnapi működtetéssel)
  A 12V-os típusokat nemcsak egyenes, betonozott területre ajánlják, hanem jól működnek fűben, terepen, egyenlőtlenségen, kisebb emelkedőn is.
  Ütemesebb tempóban haladnak, a legtöbb típusban van lassú és gyors fokozat is. A kerekeken lévő gumi futócsík felület megkönnyíti a járművek mozgását.
  A szülői távirányító funkciós járműveinket, a legkisebbek is vezethetik szülői felügyelet mellett.

Comments are closed.