Makó Színes

Két harangláb közt Makó – az első helyén ma az Élet áll

Az elsőt 1996-ban a mai Szent János téren avatta közadakozásból a Máltai Szeretetszolgálat, 2013-ban az önkormányzat térrendezés címszóval lebontatta. Most a város egy másikat állít. A helyszínről holnap, rendkívüli ülésen döntenek a képviselők. A képen Nadobán László szobra az egykori harangláb helyén.

Korom András – Makó

A Szent János téri egykori kápolna helyén avatta fel 1996-ban, a millecentenárium illetve Szent Gellért születésének 950. évfordulója tiszteletére Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője és Katona Pál esperes-plébános és Kómárné dr. Nagyfalusi Mária Magdolna a makói máltaisok által közadakozásból állított haranglábat, harangostól mindenestől. A harangláb (melyet az akkori makói művésztelep egyik faragója, Nacsa József készített) azonban – legalábbis többek szerint – szúrta az akkori polgármester szemét, illetve nem is volt jó a kapcsolata a máltaisokkal, úgyhogy 2013-ban térrendezés címszóval le is bontották. A helyére, félmillió forint költséggel, Nadobán László Élet című szobrát helyezték. A pénz a kialakításhoz kellett, az alkotó a szobrot ugyanis térítésmentesen ajánlotta fel a városnak.

A máltais harangláb története tökéletesen illik a vándorló, hánykódó makói szobrok sorába. Az ugyanis biztos, hogy az erősen felújításra szoruló haranglábat a József Attila Múzeum udvarára szállították. De, hogy hová lett róla a harang, azt Kómár Mátyás, a makói máltaisok vezetője se tudta megmondani. Elképzelhetőnek tartja, hogy az avatáskor kölcsönharang volt rajta, amit később azért szállítottak el, hogy lába ne keljen, azaz el ne lopják.

Az önkormányzat azonban nem ezt, hanem saját haranglábat akar állítani, a Korona sarkára.

A képen a leendő harangláb tervezett helye. Szerdán szavaznak róla.

Mint azt megírtuk, az Egyházak Éve tiszteletére kívánják azt felavatni – még idén októberben. S bár egyszer már nekifutottak, hogy kijelöljék a helyszínét, a kiszemelt Széchenyi tér szökőkút közeli részét nem találták alkalmasnak.

Az egykori kápolna helyén állított harangláb helyén álló szobor. Tudta követni?

A máltaisok a haranglábukat két-három éve újjá akarták állítani, de akkor már felmerült, hogy a város is akar egyet, s nem akarták ütköztetni a két avatást. – Ma is vannak felajánlások, hogy újraállítsuk a haranglábunkat, napirenden is tartjuk azt, de előbb megvárjuk az önkormányzatét – mondta Kómár Mátyás.

2013-as változtatási tervek

A Képző- és Iparművészeti Lektorátus 2013-ban, részben régebbi műalkotások helyét is kiválasztotta a fürdő körül. A Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott harangláb, amely korábban a Szent János téren, nagyjából a mostani csobogó helyén állt, a tanuszodával szemben kaphat helyet, míg a Kapcsolatok című Matl Péter-faszobor, amely a Marczibányi (ma Makovecz) tér átalakításáig a zenepavilon környékén volt látható, a Galamb-kollégium előtti füves térre kerülne. A Batka-szobrot a termálkút udvarába teheti a város.

Ma a Kapcsolatok az időközben a múzeumba vonultatott Ságvári-szobor helyén áll, a máltais harangláb is ott van, Batka István reumatológus főorvos, a Marosi iszap gyógyiszappá nyilvánításának motorja mellszobra pedig a Hagymatikum főbejárata mellett kapott helyet.