Makó Színes Térség

Hőguta keddtől péntekig – Makón 4 nyilvános helyen lehet hűsölni

Keddtől péntek éjfélig a legmagasabb, harmadik szintű hőségriasztás lesz érvényben az országban. A riasztást az EMMI  országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára rendelte el.

Harmadfokú hőségriasztás elrendelésére akkor kerül sor, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.  A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Éppen ezért a nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, de kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását.

A kormány felhívja a lakosság figyelmét arra is, hogy akik a hőség ellenére autóba kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, mert a nagy meleg a koncentrációt is negatívan befolyásolhatja.

Az EMMI közleménye arra is emlékeztet, hogy akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel kenjék be magukat naptejjel, vagy védjék a bőrüket világos, jól szellőző ruhával. 

A legmelegebb órákban, 11 és délután 3 között érdemes árnyékban tartózkodni. Aki már nem bírja otthon, az ingyen hűsölhet Makón a Tescoban, a Lidlben, a Sparban és a Penny Marketben. Ezek a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján olvasható, nyilvános légkondicionált helyek.

One Response

  1. Vagy ingyen lehet hüsölni a hollósy kornéliai rendelőbe, ablakot kinyitni tilos, szűk folyósó, légkondi nincs, emberek egymás hegyin hátán,..

Comments are closed.