Hírek Makó

Biztonsági őrök fotózgatták a gumigyári bagósokat – a szakszervezet ismét kiakadt

Rájár a rúd a makói gumigyárra. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének makói szakszervezete alig jelentette fel a túlmunkával kapcsolatban a Contitechet, máris itt az újabb gumigyári balhé, ugyanis fotózták a dohányzó dolgozókat. A cég ezt azóta megszüntette.

Korom András – Makó

A makói Continental 2011 óta próbálkozik a dohányzás visszaszorításával. A vezetőség akkor dohánymentesé akarta tenni a telephelyeit. Az ötletről a Makói Gumiipari Szakszervezet kérésének megfelelően felmérés készült, akkor a munkavállalók kifejezték akaratukat: nem szeretnének dohánymentes gyárban dolgozni sem Makón, sem pedig Vácon.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) makói szakszervezete szerint azóta már több módon is próbálkozott a makói ContiTech a dohányosokat megregulázásával. A szakszervezet már akkor tiltakozott, amikor – állítják -a cég vezetése azzal rukkolt elő, hogy a dohányosok teljesítményarányos kifizetéseit csökkenti, mert a vállalat vezetése szerint ők nem dolgoznak kellő intenzitással. A dolgozók a folyamatosan növekvő normateljesítmény miatti stressz ellenére, a nem dohányzókkal együtt magas minőségben és mennyiségben teljesítik az elvárásokat. Ennek ellenére a munkaközi szünetek mellett engedélyezett dohányzási idő erőszakos csökkentését célozta meg a munkáltató.

A szakszervezet szerint azonban olyan stresszhatás éri a dolgozókat, hogy a dohányzást nem lehet a szándékok ellenére, drasztikusan visszaszorítani. Javaslatokat tettek a megoldás érdekében, de – mondják -a munkáltató azzal kíván nyomást gyakorolni, hogy fényképeket készíttet a biztonsági őrökkel a dohányzóhelyen rágyújtókról. A jogsértés miatt az érdekképviselet számon kérte a cég vezetését, ám az először azzal indokolta a fotózgatást, hogy „a biztonsági szolgálat a dohányzásra vonatkozó előírások betartását ellenőrzi, és dokumentálja ezen a módon” majd a szakszervezet további felvetésére azt közölte: „így ellenőrzik a biztonsági őrök munkáját”.

– A mindennapi megfélemlítés azonnali leállítását kérő levelünkre a mai napig nem kaptunk választ – mondja Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. állítja: a szakszervezet vezetésétől megkapták a tiltakozó levelet, csak éppen 2 htes szabadságra ment az dolgozójuk akinek küldték. A dohányzók fényképezését azóta beszüntették. Ennek ellenére a szakszervezet az ombudsmanhoz fordul az ügy miatt, álláspontjuk szerint ugyanis a gyár a fényképezgetéssel a dohányzók személyiségi jogait is megsértette. Egyébként azt javasolják a gyárnak, hogy csökkentsék a dolgozókra nehezedő terheket, így a stresszt, mondván akkor ritkábban gyújtanak majd rá.

Ha tud hasonló ügyekről várjuk emailjét a szerkesztoseg@makohirado.hu címen. A bejelentő nevét diszkréten kezeljük.

2 Responses

  1. Megértem a dolgozók felháborodását.
    Bár a helyzet az, hogy én is multinál dolgozom, és nem dohányzó lévén legalább másfél órával többet dolgozom, mint a dohányzók. Van, amikor fél óránként vonulnak ki, és van, aki 2 cigit is elszív egy egy ilyen önkényesen tartott szünetben. Miért is kell akkor a nemdohányzónak dolgoznia? Miért kapnak ugyanannyit azok, akik kevesebbet dolgoznak? Nekem nem stresszes a melóm, csak a dohányzóknak? Szokjak rá a cigire én is, csak, hogy el legyen nézve a legalább óránkénti 20 perces szünet?

  2. Techman!

    Tisztánlátás végett: A nem dohányzó is ugyan annyit mehet ki “önkényesen” tartott szünetre mint a dohányzó ha nem él vele az az ő döntése senki nem tiltja neki. Egyébként Contis dolgozó vagyok Vácon. Dolgoztam más multinál is és hidd el van különbség multi és multi között… Egyébként meg dolgozz azon a hőmérsékleten és teljesítményen amin mi és csak egyszer menj ki szünetre ( 1x 20 perc jár egyébként 8 órára ) ja és jellemzően 7 napból 6 napot dolgozunk kivétel az éjszakás műszak. Cserébe jobban fizet mint más üzemek betanított munkára. Nálunk egyébként úgy mennek a dolgok hogy ha túlzásba viszed a szüneteket akkor rosszabb a teljesítményed és kevesebbet keresel, így jellemzően a nem dohányzó jobban teljeseít ( ja mégsem mert wc -re neki is ki kell menni néha meg mivel munkaterületen munkaidőben tilos ülni a nap második felére kidöglik és belassul, így az óránként vagy 2 óránként 10 perc kimész leülsz iszol valamit, vagy csak relaxálsz esetleg cigizel felfrissíti a dolgozót azaz egyenletesebb teljesítményen tartja a dolgozót.
    Szóval a nem dohányzó – dohányzó között annyi a különbség hogy a cigis rágyújt a nemdohányzó csak pihen ugyan azon az önkényes szüneten. Aki nem él a lehetőséggel az vagy bírja és elismerésem.

Comments are closed.