Rájár a rúd a makói gumigyárra. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének makói szakszervezete alig jelentette fel a túlmunkával kapcsolatban a Contitechet, máris itt az újabb gumigyári balhé, ugyanis fotózták a dohányzó dolgozókat. A cég ezt azóta megszüntette.

Korom András – Makó

A makói Continental 2011 óta próbálkozik a dohányzás visszaszorításával. A vezetőség akkor dohánymentesé akarta tenni a telephelyeit. Az ötletről a Makói Gumiipari Szakszervezet kérésének megfelelően felmérés készült, akkor a munkavállalók kifejezték akaratukat: nem szeretnének dohánymentes gyárban dolgozni sem Makón, sem pedig Vácon.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) makói szakszervezete szerint azóta már több módon is próbálkozott a makói ContiTech a dohányosokat megregulázásával. A szakszervezet már akkor tiltakozott, amikor – állítják -a cég vezetése azzal rukkolt elő, hogy a dohányosok teljesítményarányos kifizetéseit csökkenti, mert a vállalat vezetése szerint ők nem dolgoznak kellő intenzitással. A dolgozók a folyamatosan növekvő normateljesítmény miatti stressz ellenére, a nem dohányzókkal együtt magas minőségben és mennyiségben teljesítik az elvárásokat. Ennek ellenére a munkaközi szünetek mellett engedélyezett dohányzási idő erőszakos csökkentését célozta meg a munkáltató.

A szakszervezet szerint azonban olyan stresszhatás éri a dolgozókat, hogy a dohányzást nem lehet a szándékok ellenére, drasztikusan visszaszorítani. Javaslatokat tettek a megoldás érdekében, de – mondják -a munkáltató azzal kíván nyomást gyakorolni, hogy fényképeket készíttet a biztonsági őrökkel a dohányzóhelyen rágyújtókról. A jogsértés miatt az érdekképviselet számon kérte a cég vezetését, ám az először azzal indokolta a fotózgatást, hogy „a biztonsági szolgálat a dohányzásra vonatkozó előírások betartását ellenőrzi, és dokumentálja ezen a módon” majd a szakszervezet további felvetésére azt közölte: „így ellenőrzik a biztonsági őrök munkáját”.

– A mindennapi megfélemlítés azonnali leállítását kérő levelünkre a mai napig nem kaptunk választ – mondja Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. állítja: a szakszervezet vezetésétől megkapták a tiltakozó levelet, csak éppen 2 htes szabadságra ment az dolgozójuk akinek küldték. A dohányzók fényképezését azóta beszüntették. Ennek ellenére a szakszervezet az ombudsmanhoz fordul az ügy miatt, álláspontjuk szerint ugyanis a gyár a fényképezgetéssel a dohányzók személyiségi jogait is megsértette. Egyébként azt javasolják a gyárnak, hogy csökkentsék a dolgozókra nehezedő terheket, így a stresszt, mondván akkor ritkábban gyújtanak majd rá.

Ha tud hasonló ügyekről várjuk emailjét a szerkesztoseg@makohirado.hu címen. A bejelentő nevét diszkréten kezeljük.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest