Makó Színes

Bíró atya is zsákot húzott a lábára

Nyári tábort szervezett a Makói Görögkatolikus Parókia, ahol a gyerekek játékosan ismerhetik meg az egyházközséget és a templomot. Bíró István atya szerint sokkal nagyobb az igény, mint amire számítottak, így jövőre még több gyereket fogadnának.

Nagy Szabolcs – Makó

Sorversenyek, ügyességi játékok, kirándulás. Egy héten keresztül ezzel várta a gyerekeket a Görögkatolikus Parókia Tábora. Az egyházközségben régóta nem volt hasonló kezdeményezés, ám korábban is évről évre felmerült, hogyan tudna segíteni a szülőknek a gyerekek nyári elhelyezésében a parókia, így aztán ebben az évben bele is vágtak a táboroztatásba, tudtuk meg Bíró István atyától.

A jelentkezők nagy része jár hittanórára is, ám olyanok is vannak, akik életükben először jártak ebben a templomban – mondta az atya. A gyerekek között vannak hátrányos helyzetűek is, akik szinte az egész nyarat Makón töltik így például a kirándulás Ópusztaszerre hatalmas élmény volt mindenkinek.

A hét nagy részét a parókián és a templomkertben töltik a táborozók, reggel nyolctól délután négyig. Minden napot a templomban kezdenek és zárnak, közös énekléssel és imádkozással, ezután játékos feladatok, csapatversenyek és sorversenyek tarkítják a napot, de volt például közös filmnézés is.

– Azt szeretnénk, hogy lássák, a pap is egy közülük, így volt, hogy én is beálltam a játékba, zsákot húztam a lábamra és együtt ugráltam velük. Játékos formában kell, hogy megismerjék a templomot, így később a sajátjuknak érezhetik. Az óvodásoktól az általános iskolásokig terjed a korosztály, a nagyok figyelnek a kicsikre, segítenek nekik, törődnek velük, ráadásul nagyon élvezik ezt is – mondja Bíró István, akinek saját gyerekei és felesége is együtt táboroztak a többi kisfiúval és kislánnyal.

Az atya hozzátette: idén kicsit későn kezdték el hirdetni a tábort, így kevesebb emberhez jutott el a híre, mint szerették volna. Ennek ellenére nagyon sok jelentkező volt, az eredetileg 15-20 főre tervezték, végül mintegy 30 gyerek fordult meg a parókián az egy hét alatt.

navigate_before
navigate_next